Станчев: Състезанието за гуверньор на БНБ не е предизвестено


Станчев: Състезанието за гуверньор на БНБ не е предизвестено
Снимка:

3633

Състезанието за гуверньор на БНБ не е с предизвестен край. Във всяка страна като България има около 5-6 човека, които са подходящи кандидати за подобна длъжност. Те обикновено са известни лица и е добре изборът да се направи между тях. Това каза пред БНР Красен Станчев от Института за пазарна икономика (ИПИ) и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски". 

Според него важното е, че има хора, които могат да заемат длъжността на управител на Централната банка. "В България има достатъчно разумни хора, които могат да заемат тази важна длъжност. Важно е да има консенсус при избора, защото просто мнозинство за избор на човек на такава длъжност не е добър сигнал за системата", каза Станчев.

По думите му не трябва да има резки реформи. "Трябва да се запази сегашната структура и функции на Управителния съвет на БНБ и ясна перспектива за Банковия надзор, Европейския банков съюз и за еврозоната. Останалото е относително лесна работа", смята икономистът. 

Станчев заяви, че нивото на депозитите в банките са добър знак за доверието на хората в банковата система. "Това, че е имало грешки и казус като "КТБ", който е политически, показва, че е имало политическа система за вземане на решение за назначаване на управител на БНБ", заяви още той.

Днес в ефира на bTV икономистът Владимир Каролев също коментира въпроса с бъдещия управител на БНБ. „Очевидно е, че управител на БНБ ще е Димитър Радев, а Бисер Манолов ще бъде избран за подуправител”, прогнозира Каролев.

Няколко кандидата ще се състезават за управител на БНБ. Вчера в последния ден от срока за номинации, от АБВ предложиха за поста доц. Виктор Йоцов. Реформаторите пък излязоха с подкрепа за две кандидатури - на Димитър Радев, който е издигнат от ГЕРБ и на Бисер Манолов, който е предложен от една от партиите в блока - "Движение България на гражданите". Четвъртият кандидат е проф. Григорий Вазов, който е предложен от Патриотичния фронт.

Първоначално единствената официална номинация беше тази на Димитър Радев, който е съветник в Международния валутен фонд (МВФ). По-късно банкерът Камен Захариев, член на Комитета по управление на риска на ЕБВР, направи първото си изявление пред медиите и се представи като независим кандидат. На 9 юни "Движение България на гражданите" съобщи, че издига кандидатурата на финансиста Бисер Манолов за управител на БНБ.

 

 

 

 

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички