Лиляна Павлова уверява, че сме на прав път във водния сектор


Лиляна Павлова уверява, че сме на прав път във водния сектор
Снимка: Thinkstock

4608

В 24 от 28 области в България има сключени договори с оператори за управление на водния сектор. Крайната цел е по един оператор за всяка една област. Това стана ясно от думите на регионалния министър Лиляна Павлова.

“Много е важно да оценим въздействието на човешката дейност върху ресурсите. Страната ни разполага с 101 милиарда кубични метра пресни води и сме на 8-мо място в света по възобновяеми водни ресурси”, заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Тя допълни, че необходимите средства за управление на ВиК структурата възлизат на 12 милиарда лева, но за постигането на така желаната промяна в сектора не са достатъчни само инвестициите. Изисква се ясна и категорична позиция по основните въпроси и заинтересованост на всички страни.

„След 20 години може да имаме една много добре развита инфраструктура и ефективен воден сектор, ако обединим усилията си. Оптимист съм и вярвам, че ще успеем да постигнем крайния резултат, към който се стремим, като се превърнем в двигател на промяната във водния сектор”, заяви Лиляна Павлова на петата годишна водна конференция „Реализиране на значими промени във водния сектор”, организирана от в-к Капитал. 

Посоката, в която върви нашият и световният воден сектор беше обсъждана и от останалите участници в конференцията. Тома Янакиев от Световна банка очерта предизвикателствата и възможните подходи, а представителите на държави, към чийто примери се стремим, демонстрираха добри практики за успешна промяна.

Мелла Шварц, директор Развитие на канализационната инфраструктура в Национална ВиК служба в Израел, разказа за процесът на промяната, фокусиран върху ефективното използване на ресурсите, както и за адаптирането към климата и преодоляването на острия недостиг на вода. Сред най-големите успехи на Израел Шварц изтъкна изграждането на пречиствателна станция за преработване на канализационна и морска вода. Като пример тя посочи, че 87 % от преработената вода от канализацията се използва за напояване и това ги нарежда на първо място в света по този показател.

Представителите на Белгия и Великобритания, съответно Патрик Швартенбрьок от HydroScan и независимият консултант Джим Саутуърт, дадоха примери за това как може да се постигне бързо екологично съответствие и как успешно да се въведат конкуренти принципи в сектор на естествен монопол.

В края на конференцията участниците дискутираха посочените успешни примери и се обединиха около тезата, че реализирането на една значима промяна във водния сектор може да бъде само и единствено плод на съвместно и дългосрочно партньорство между всички заинтересовани страни.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички