Гърция затвори най-голямата си ТЕЦ


Гърция затвори най-голямата си ТЕЦ
Снимка: Getty Images

17703

Гърция затвори емблематичната електроцентрала "Агиос Димитриос" (Свети Димитър), която произвеждаше ток от лигнитни въглища. Настъпва краят на ерата на въглищата, категорични са гръцките медии. Пълна промяна и в производството на електроенергия за манастирите в Света гора.

След половин век дейност електроцентралата до град Козани, която е най-голямата в страната, затвори през уикенда. Гърция започва амбициозна програма за замяна на лигнитните въглища с други алтернативи за производство на електроенергия. Въглищната централа с капацитет от 1500 мегавата ще се трансформира за работа с природен газ, съобщават от министерството на енергетиката.

На мястото на въглищните мини вече се изграждат слънчеви инсталации с комбинирана мощност от 230 мегавата. Работещите в ТЕЦ-а в Козани запазват работните си места. Правителството има програма с нова алтернативна заетост за хората в региона.

Гърция получава над 2 милиарда евро помощ от Европейския съюз за закриване на лигнитните си ТЕЦ-ове. Премиерът Мицотакис заяви, че до 2028 г. Гърция ще се откаже напълно от изгарянето на въглища.

В същото време започва изграждане на 21 самостоятелни фотоволтаични системи за електрозахранване на манастирите в Света гора. Финансирането е в размер на 13 милиона евро от Европейския съюз. До сега производстмвото на ток в цялата обител беше с нафта и дори с дърва, разказват монаси.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81667
  • GBP
    1
    2.27939
  • JPY
    100
    1.17503
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички