Акциите на ПИБ с голям потенциал за ръст


Акциите на ПИБ с голям потенциал за ръст
Снимка: Fibank

2626

Последните години банковият сектор е един от най-добре представящите се в страната. Той започна 2024 г. с рекордна печалба за първото тримесечие от 818 млн. лв. В основата й беше, както силното търсене на кредити на пазара, така и все по-честото използване на банките в ежедневието на потребителите. Противно на очакванията, че високата инфлация и предприеманите от централните банки (включително БНБ) политики ще доведат до охлаждане на кредитирането, началото на 2024 г. показва, че темповете на ръст се запазват. Всичко това показва, че интересът на големи финансови групи като белгийската KBC, унгарската OTP и базираната в Гърция, но с канадска собственост Юробанк към банковия сектор в страната, е напълно обоснован. Последните няколко години те придобиха свои конкуренти и разшириха пазарното си присъствие.

Въпреки че това са строго регулирани бизнеси за стотици милиони и милиарди левове, то има начин дори обикновен човек със скромна сума спестявания да се възползва от позитивната пазарна среда и да получи част от тези печалби. Това може да стане през Българската фондова борса (БФБ) като закупи акции на някоя банка. За съжаление банките, които са публично търгувани на борсата компании, са много малко. Най-голямата от тях е Първа инвестиционна банка. Тя става публична компания през 2007 г., когато интересът към нея е толкова голям, че се превръща в най-голямото публично предлагане на акции на БФБ. Стойността на акцията през годините е варирала между 13 лв. в пика на капиталовия ни пазар до 1.2 лв. в най-ниската точка на пазара.

 

Източник: отчет на ПИБ, неконсолидирана база

През изминалите няколко години банката успя да стигне до норми на възвръщаемост близки до тези на международните финансови групи, които притежават банки в страната. Fibank е пета в страната по големина на активите, които на неконсолидирана основа възлизат на 14 млрд. лв. и е сред водещите банки при кредитирането към населението и бизнеса. За последните 12 месеца банката е увеличила портфейла си с жилищни кредити със 145 млн. лв. по данни на БНБ, а този с потребителски кредити с 87 млн. лв. Само за последното тримесечие кредитните й експозиции към българския бизнес са се увеличили със 145 млн. лв., за цялата 2023 г. с 560 млн. лв. Консолидирана нетната печалба, която реализира Първа инвестиционна банка с мажоритарни акционери Ивайло Мутафчиев и Цеко Минев, през 2023 г. е в размер на 158,3 млн. лв., като спрямо 2022 г. тя се увеличава с 62%. Това означава, че прибавя 1.06 лв. към счетоводната стойност на своите акции.

В началото на 2024 г. Fibank отчита ръст на почти всички направления на приходите от основната дейност. Приходите от лихви нарастват до 113,2 млн. лв. или с 21.2%, а за цялата 2023 г. те достигат 452.6 милиона лева, от 342.5 милиона лева година по-рано. Нетният лихвен приход на банката се повишава с 37.3% през 2023 г., а след първите три месеца на новата година той е 120 млн. лв. Нетните приходи от такси и комисиони също нарастват стабилно през тримесечието, достигайки 37.5 милиона лева, спрямо 33 милиона лева година по-рано, или повишение от 4.2%. Към края на март 2024 г. общият обем на вземания от клиенти е в размер на 7.3 милиарда лева. Коефициентът на капиталова адекватност на ПИБ достига 20.35 %. Адекватността на капитала от първи ред е също 20.35 %, а съотношението на базовия собствен капитал от първи ред е 17.01%.

Динамика на цената на акцията на Първа инвестиционна банка през последните 3 години

Източник: www.infostock.bg

Финансовите данни на банката показват, че към края на миналата година счетоводната стойност на една нейна акция е била в размер на над 10 лв. В същото време на БФБ акциите на банката могат да бъдат закупени на цени малко под 4 лв. Реализираният доход на акция през 2023 г. според консолидирания отчет на банката е 1,06 лв. През 2022 г. той е бил 0,65 лв. Това показва, че акцията на банката е една от най-подценяваните от инвеститорите. В известна степен това може да се дължи на резултатите от проведените стрес-тестове у нас. Първа инвестиционна банка обаче изпълни безупречно и в срок всички препоръки, отправени към нея, а оттогава до днес мениджмънта на банката продължава да работи активно и е направил обезценки сумарно за почти 1 млрд. лв. Това ясно показва, че дори да е имало в миналото фактори, които да правят акцията малко по-рискова за инвеститорите, то те вече са далеч зад гърба на ПИБ, а това няма как да продължи да остава незабелязвано. Към момента на писане на материала, от началото на годината цената на акцията й нараства с 27%, а за последните 12 месеца с цели 72%.

• Анализът е с информационен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

 

 

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80078
  • GBP
    1
    2.28624
  • JPY
    100
    1.15559
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички