Търсят се учители в цяла България


Търсят се учители в цяла България
Снимка: iStock

12812

По-малко от месец преди началото на учебната година стотици училища в страната търсят учители по различни предмети. В София се търсят 22-ма учители за децата от 1-ви до 4-и клас, в Пловдив – 57, в Монтана – 6, в Габрово –5, във Видин – 3. Кои ще бъдат най-търсените професии в България

За учениците от 5-и до 12-и клас недостигът е още по-голям. В София търсят 27 преподавателя, в Пловдив – 134, в Габрово – 31, в Монтана – 28, а във Видин – 5, показват данните на Агенцията по заетостта. Търсят се предимно преподаватели по математика и предучилищно обучение, съобщава NOVA.

В езиковата гимназия в Монтана през лятото си търсили петима учители – по немски език, френски език, история, музика и изобразително изкуство. Един от кандидатите, който вече е одобрен и през новата година ще преподава немски език в училището, е Олег Александров.

Досега той бил учител в София, специализирал и в чужбина, но решил да се върне в родния си град. "Изолацията, която ме хвана първоначално в чужбина, а след това в София не ми се отрази добре. В такива моменти не е хубаво да си сам. Тук е по-доброто място за мен", споделя Александров. Учителка в Германия, учителка в България

Само в област Монтана 39 училища от общо 60 си търсят учители. А свободните места за учители са 61. Най-търсени остават преподавателите по математика и чужди езици, както и тези за начален курс.

Директорите имат още няколко седмици, за да намерят преподаватели. Един от вариантите е учебните заведения да използват един и същ учител, който да преподава на няколко места.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82056
  • GBP
    1
    2.27203
  • JPY
    100
    1.1701
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички