Чакаме туристически бум по Великден


Чакаме туристически бум по Великден
Снимка: iStock/Guliver

1787

Бум на пътуванията в България се очаква за този Великден. Това прогнозира директорът на Института за анализи и прогнози на информационната среда в туризма Румен Драганов в интервю БТА. Причината е заради факта, че попадаме в петгодишния цикъл, през който празникът се отбелязва през май, когато празнуваме Гергьовден. Този месец събира инерцията от положителните резултати заради хубавото време, което стимулира посещението на чужденци за католическия Великден, първите гости вече пристигнаха по морските ни курорти, а април все още е под знака на зимния сезон с пълни планински курорти.

Очакват се над 1 милион пътувания в България

Средно на около пет години Великден е в края на април и началото на май и обикновено при подобна ситуация се отчитат много интензивни пътувания, коментира Румен Драганов. През първата десетдневка на май се очаква да има над 1 милион пътувания в България. За сравнение, през годините, когато Великден е бил в началото или в средата на април, се получава разкъсване на цикъла на отваряне на хотелите по морето и в останалите райони на страната, защото практически туризмът на България стартира след средата на юни в години, когато посрещаме този християнски празник по-рано, коментира експертът. По тази причина очакванията са и за силен тласък на летния сезон, който по Българското Черноморие ще започне тази година в средата на май.

Още: Колко туристи посетиха България през зимния сезон?

В началото на май от тези над 1 млн. пътувания се очаква основната част да са от български граждани заради възможността да се слеят почивните дни. Само за Великден посещенията на чужденци в България ще надхвърлят 80 000. За целия месец май очакванията са посещенията на чужденци в България да са над 800 000, а посещенията на българите в страната за този период ще са около 1,5 млн., коментира експертът. По-специално при сънародниците ни интензитетът на пътуванията ще е фокусиран и през втората половина на май заради Деня на светите братя Кирил и Методий.

Майските празници в България за чужденците

Очакваният положителен резултат в чуждестранните посещения в България през май е базиран на резултатите от януари, февруари, март и април, когато се отчита значителен ръст спрямо предпандемичната 2019 г. на пътувания за културен туризъм в градска историческа среда, посочи експертът. Той изтъкна, че в София има бум на пътуванията на граждани от европейските страни, за което говорят резултатите на Летище София, което през тези месеци беше много натоварено. Драганов посочи, че като цяло посещенията на чужденците в България са се движили в рамките на между 600 000 и 750 000 през тези месеци.

Още: Пътуванията на българите в чужбина отчетоха повишение през първия месец на 2024 година

За майските празници в началото на месеца у нас се очаква да пристигнат най-много гости от съседните на България страни – Румъния, Гърция, Турция, Сърбия, Република Северна Македония, следвани от туристи от страните от Европейския съюз. През последните години интензитетът на пътуванията в България от Общността нараства главно заради тържествения начин, по който източното православие отбелязва Великден за разлика от по-консервативното му посрещане в католическия свят, коментира експертът. Това е и сред причините за прогнозите само за този празник посещенията на чужденци от Европейския съюз в България да надхвърлят 80 000.

Цените на великденската почивка

Българинът и чужденецът имат възможност да избират къде да посрещнат Великден сред над 17 000 места за настаняване в страната с изключително голяма палитра на предлаганата услуга, напомни Драганов. Семейство с две деца на този Великден може да изкара с толкова пари, колкото е похарчило и преди пет години именно заради ветрилото от предложения, допълни той. Ножицата в разходите за този празник е между не толкова големите средствата, които са ни нужни за посрещането му при роднини и приятели или във втори дом, и нощувките в къщи за гости и хотелите три, четири и пет звезди, където цените са различни, посочи експертът. Цените на нощувките за този Великден са в рамките на 60-250 лева за човек.

 

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички