"Кофас": Цената на петрола ще стигне 45 долара за барел до края на 2018 г.


"Кофас": Цената на петрола ще стигне 45 долара за барел до края на 2018 г.
Снимка: Getty Images / Guliver

4431

45 долара за барел до края на 2018 г. Това е прогнозата за цената на петрола, която дават от компанията за кредитно застраховане „Кофас".

Не се очаква силен скок в цените на петрола. Те ще бележат увеличение, вероятно достигайки 45 долара за барел в края на 2018 г., очакват експертите, които са изготвили анализ секторен и странови риск относно Турция и цените на "черното злато".

Геополитическите промени ще оказват по-малко влияние върху цените на суровината, прогнозират от "Кофас". Влияние ще окаже навлизането на Иран на пазара, като според анализаторите в този смисъл не бива да се очаква по-силен скок в цените.

По думите на Милена Виденова, управител на "Кофас" за България, причините за спада в цената на "черното злато" са забавеният икономически растеж и намалението потребление, най-вече в големи икономи като Китай. Тези фактори се комбинират със свръхпроизводството на петрол, особено след декември 2016 г., когато членките на Организацията на страните износител на петрол (ОПЕК) не успяха да се споразумеят за квоти, обясни Виденова. Висок добив има и на неконвенционални горива в САЩ, посочи тя.

Извън чисто пазарната логика на петролния пазар има сблъсък на геополитически интереси между основните страни-износителки, заяви Милена Виденова.

Тя обясни, че ниската цена на петрола ще се отрази негативно на държавите-производителки, където добивът заема значителна част от икономиката. Вносителките продължават да печелят от цените на петрола, каза още управителят на "Кофас: за България, като посочи, че Русия също е една от засегнатите страни.

Облагодетелствани сектори от ниските цени на "черно злато" ще са транспортният сектор и инфраструктурното стреоителство.

Автор: Петя Бързилска

 

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички