БСК: Постигнатият икономически ръст е неустойчив


БСК: Постигнатият икономически ръст е неустойчив
Снимка: БГНЕС

3332

Въпреки влиянието на сивата икономика и влошаването на бизнес средата фирмите у нас ще изпратят годината с висок ръст на продажбите и обемите на производство. Това сочи проучване на Българската стопанска камара (БСК) направено сред 734 предприятия онлайн.

Факторът, който предизвиква най-много притеснения за предстоящата 2016 г., пък е неяснотата около цените на суровините и достъпа до кредитиране. Мениджърите са умерени оптимисти за развитието на икономиката през следващата година и очакванията им са свързани с тежък регулаторен, фискален и енергиен натиск върху производството.

По-високият икономически растеж през тази година от 2-3% се дължи на повишената събираемост на данъци и акцизи, а не на по-голямото производство, смята председателят на БСК Божидар Данев. По думите му сме свидетели на български феномен – при намаление на цените на горивата, приходите в бюджета от продажбите им растат. Това се дължи на повишената събираемост на акциза в резултат на по-добрата работа на агенция "Митници" и данъчните, отбеляза Данев.

Според БСК постигнатият икономически растеж е неустойчив. Данев препоръча да се следят частните инвестиции, работните места, раждаемостта и имиграцията. Докато не се обърне трендът и не почнат да растат инвестициите, няма нито да погасим бюджетния дефицит, нито да създадем работни места, заяви Данев, като подчерта, че е важно в кои точно сектори на икономиката ще са вложенията.

Засега няма индикации това да се случи. Напротив в началото на 2016 г. може би ще избухне "бомба в енергетиката" и ни чакат протести заради вдигането на минималната заплата, прогнозира Данев.

Ефектът от по-високите цени на тока вече се вижда - закриване на предприятия в енергоемки производства. В металургията пловдивската "Хелиос Металург" вече не работи, а "Аурубис" се е отказала от инвестиция от 85 млн. евро. Пернишката "Стомана" пък работи само с 30% от капацитета си, каза Данев като цитира данни от бранша.

Сериозно се влошава оценката на компаниите за бизнес климата през тази година спрямо 2014 г. Половината от участвалите в анкетата компании отчитат отрицателни тенденции в бизнес средата, докато през 2014 г. техният брой е бил една трета. Едва една десета от анкетираните виждат подобрение в икономическата обстановка през последните две години.

Според оценките на бизнеса през 2015 г. сериозно са се увеличили корупцията (70%), престъпността (63%), сивата икономика (57%) и регулаторната тежест (53%).

Шампион по неодобрение през тази година от бизнеса е съдебната власт. От работата на магистратите са доволни едва 2% от бизнеса, а 95% са изразили неодобрение, останалите са без мнение, сочи проучването на БСК.

Запазва се изключително ниската степен на доверие към Народното събрание (83%), президента (73%) и Министерския съвет (67%).

Бизнесът оценява най-високо работата на данъчната администрация и местната власт, съответно одобрението е 40% и 37%.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички