Борисов: Меморандумчето на "Уестингхаус" беше без ясни показатели


Борисов: Меморандумчето на "Уестингхаус" беше без ясни показатели
Снимка: БГНЕС

1837

Премиерът Бойко Борисов обясни отказа за участието на „Уестингхаус” в строителството на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” с факта, че му е било предоставено „меморандумче” за проекта без ясни показатели за финансиране, инвестиции и печалби за след 10 години.

„Отношенията България-САЩ не са само бизнес, а морал и геополитика. Не е въпросът само да спечелим долар или 100. Отношението на България към САЩ е като към страна, която е за пример”, подчерта Борисов по време на Дискусионна кръгла маса на тема "Регионални предизвикателства в светлината на геостратегическите процеси", предаде БГНЕС.

Той направи сравнение и какво е станало с руските проекти. „С руските проекти действаме незабавно, те с в съдилищата – и за АЕЦ „Белене”, и за „Южен поток“. Там действаме незабавно, повтори той.

"Можехме да действаме незабавно и по „Уестингхаус”, ако имахме ясен план за финансиране, инвестиции и планирани печалби за всяка година, а не колко по-малко ще загубим, каза той. Трябва да говорим за печалби, а не за по-малки загуби", подчерта премиерът.

Борисов заяви още, че данъците в България ще останат най-ниските в Европа. "От малкото страни сме, които не се изкушават да вдигат данък ДДС, което дава абсолютно прогнозируема бизнес, финансова и икономическа среда в нашата страна. Дългът ни е нисък, бюджетът е около 2 % дефицит", каза той, като допълни, че САЩ могат да се поучат от министъра на финансите Владислав Горанов. 

Министър-председателят заяви още, че са планирани коледни добавки за пенсионерите.

 

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички