България и Русия обединяват усилия за намиране на решение на казуса "Белене"


България и Русия обединяват усилия за намиране на решение на казуса "Белене"
Снимка: БГНЕС

4095

България и Русия ще създавдат съвместна работна група, която да обсъди възможните варианти за решаване на казуса "Белене" след решението на международния арбитраж в Женева от миналия месец. Това се договориха министърът на енергетиката Теменужка Петкова и представители на ръководството на Държавната корпорация за атомна енергия на Руската Федерация "Росатом", съобщиха от пресцентъра на министерството на енергетиката (МЕ).

Предстои експертите да започват работа, за да се стигне до изгодно и за двете страни решение в максимално кратки срокове. Двете страни бяха категорични, че отличното сътрудничество между АЕЦ "Козлодуй" и руската компания "Росатом" ще продължи.

По думите на министър Петкова всички дейности в АЕЦ "Козлодуй" се изпълняват по график. Така България ще може да задоволява 32% от потребностите си от електроенергия и през следващите години. Тя подчерта, че българската страна високо цени коректността в съвместната работа с "Росатом".

Припомняме, че България беше осъдена от арбитражен съд да заплати 550 млн. евро на руската компания "Атомстройекспорт", която е дъщерно дружество на „Росатом“, заради спрения проект за АЕЦ "Белене“.

Решението за приключване с изграждането на втората българска ядрена централа беше взето в края на март 2012 г. от първото правителство на премиера Бойко Борисов с мотив, че липсват пари. В момента правителството има идея да продаде готовото оборудване за АЕЦ "Белене", но това не може да стане без съгласието на "Росатом".

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички