България може да улесни навлизането на ГМО продукти на пазара


България може да улесни навлизането на ГМО продукти на пазара
Снимка: Thinkstock/ Guliver

4240

Предложените изменения в Закона за храните, свързани с ГМО, са огромна крачка назад и могат да улеснят навлизането на такива продукти на пазара ни. Това заявиха земеделци и еколози на пресконференция в София днес (4 август).

Три са основните промени, които будят притеснение. Първата е отпадането на изискването 25% от етикета на една стока да са заети от обозначение, че тя е ГМО. „Досега това караше ГМО компаниите да избягват България като пазар. Та колко хора ще посегнат да си купят нещо, на което с големи букви пише, че съдържа ГМО?“, коментира Борислав Сандов, координатор кампании на Фондация за околна среда и земеделие и съпредседател на ПП "Зелените".

Втората промяна предвижда намаляване на глобите за продажба на продукт, на чийто етикет не е посочено, че е ГМО или че съдържа неразрешено в ЕС вещество. Досега санкциите бяха 35 000 лв., предвижда се да паднат на 6000 лв. „За компаниите производители и вносители на ГМО тези пари са нищо и те биха предпочели да ги платят, но да реализират много по-големи продажби на българския пазар“, заяви Сандов.

Третото промяна предвижда Министерството на земеделието и храните да започне да прави оценките за въздействие, ако българска фирма реши да вкара ГМО на европейския пазар. Досега с това се занимаваше Министерството на околната среда и водите. „МЗХ няма капацитета и условията да извършва оценките. Такава практика би била заплашителна за нас като потребители“, допълни Сандов.

По думите му и тези промени в закона, и тенденцията в последните месеци ЕС да разрешава навлизането на нови сортове ГМО е опит да се сближат европейските и американските стандарти заради Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ). Припомняме, че срещу спорното споразумение има множество протести, а едно от притесненията е именно, че то ще позоли масово заливане на европейските пазари с ГМО стоки.  

„Въпреки забраната за ГМО, в България контролът е нисък и не се знае дали все пак не се отглаждат такива култури. А има и друго – соята у нас се внася от Южна Америка и е 100% ГМО. Големите птицеферми хранят с нея пилетата, които всички ние после ядем“, разкри Албена Симеонова, фермер и председател на Българска Асоциация Биопродукти (БАБ).

Измененията в Закона за храните все още са само предложения. Земеделските и екоорганизации твърдят, че не са били включени в обсъждането им и настояват за среща с аграрния министър Десислава Танева. Готови са и на по-сериозна реакция, ако промените стигнат до законодателя.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички