Частният бизнес трябва да има място в големите планове на обществото, заяви Кунева


Частният бизнес трябва да има място в големите планове на обществото, заяви Кунева
Снимка: БГНЕС

2811

Този голям проект - "Планът Юнкер", върви към едно общество на включването. Върви към пряка икономическа демокрация. Няма заобикаляне и минаване през много и различни административни стъпала, докато се стигне до извора. Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева по време на конференция в Дома на Европа заедно със заместник-председателя на Европейската комисия Юрки Катайнен, предаде БГНЕС.

"Когато наистина има предприемачески дух, когато е подкрепен от увереността, че се управлява както трябва, че няма посредници, тогава резултатът ще бъде много по-добър", подчерта Кунева. "Имаме нужда от ускорители в Европа", каза тя.

За много инвеститори тези ускорители се съдържат в няколко ключови думи и едната от тях е хармонизацията в законодателството, каза Кунева и обяви, че тя е привърженик на пълната хармонизация. "Някога Европа е била замислена от създателите на европейската идея по-скоро като федерация. Времето не е било зряло за подобен ход, но сме направили необходимите стъпки - обща валута, общ пазар, четирите най-важни свободи, а сега и свободата на знанието, за да можем да функционираме като една голяма сила. Залогът е да бъдем единни във всяка една стъпка, особено свързана с икономиката", коментира Кунева.

Тя допълни, че в този план има място за всички - за големи и стратегически публични проекти, но и за подкрепа на тези проекти от страна на частния бизнес. "Трябва да събудим частния бизнес в Европа, той трябва да се чувства добре дошъл в големите планове на обществото", каза вицепремиерът.

"Дълбоко вярвам, че Европа е толкова силна, колкото е силно най-слабото й звено. Ако погледнем на България, която все още настига, нека си представим, че Европа е толкова силна, колкото е силна България и да работим така, че Европа да стане най-голямата сила в света", завърши Меглена Кунева.

"Трябва да реабилитираме говоренето по темата. Има лека алергия по време на говоренето - дай парите, стига си говорил. Но говоренето как се харчат парите и къде отиват е от огромно значение", каза от своя страна Томислав Дончев. Според другия вицепремиер в правителството, задачата е "как навън да бъдат изкарани повече пари".

"Ако няма достатъчно пари в частния сектор, най-примитивното решение е да кажем - ние ще харчим вместо вас, ще ви бръкнем в джоба и ще ги извадим да ги харчим. Това ще бъде груба грешка", настоя Дончев. Той посочи, че няма да прави ода за това колко са хубави европейските пари, защото всички вече го знаят, а и е време да минем на следващо ниво.

"Когато говорим за европейските пари, нека се опитаме да обърнем фокуса - не да коментираме какво сме изградили с тях, а първо - какъв е ефектът от парите. Още по-важно е друго - с 1 похарчено евро европейски пари, колко евро успяваме да раздвижим от частния сектор", обясни Дончев. По думите му, колкото повече частни пари сме успели да задвижим с едно евро, толкова по-добре.

"Основен постулат от икономиката е, че човек харчи не колкото има в джоба, а колкото смята, че ще има утре. Трябва да въдворим малко повече вяра и оптимизъм. Карайте напред, отпред няма стена", заключи Дончев.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички