Чрез нова система може да се проследи дейността на българските фирми в чужбина и на чуждите у нас


Чрез нова система може да се проследи дейността на българските фирми в чужбина и на чуждите у нас
Снимка: Thinkstock/Guliver

3668

Нова система ще дава информация за дейността на българските фирми в чужбина и чуждите фирми у нас. Тя се разработва от Националния статистически институт и се очаква първите данни да бъдат представени в края на годината, това заяви директорът на Дирекция „Бизнес статистика” Анастас Троянски, цитиран от „Фокус“.

Стойността на проекта е 400 хил. лв. и е съфинансиран от Европейски социален фонд. Новият регистър се поддържа централизирано от Евростат, а данните се предоставят от националните статистически институти. Системата ще даде възможност да се проследи дейността на български фирми, които имат дъщерни предприятия в чужбина и на чужди фирми с такива предприятия у нас. В системата са включени 10 хил. фирми от Европейския съюз като до сега не е имало реална възможност това да бъде проследявано.

„Еврогруп регистърът трябва да предложи на статистиците достъп до данни за всички групи предприятия, които извършват транснационални операции на територията на ЕС. Изграден е като мрежа от регистри и следва актуализацията му да става онлайн от края на тази година. Това означава, че всеки един статистически офис ще има достъп до него и ще го обновява”, заяви още Анастас Троянски.

Новият регистър не е публичен и ще се използва само от Националното статистическо бюро и целта му не е да следи капиталите на фирмите и техните дъщерни подразделения, а оборотите на самите предприятия към даденият момент да се изчистят.

Данните към момента сочат, че има 3978 български фирми, участващи в международни групови предприятия. На територията на България има 101 български фирми, с международно групово участие и седалище България. А фирмите, в чието международно групово предприятие участва поне една българска фирма са 2385.

Още от Статистика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички