Дмитрий Косарев обяви, че притежава "Виваком" и продажбата на телекома е незаконна


Дмитрий Косарев обяви, че притежава "Виваком" и продажбата на телекома е незаконна
Снимка: Getty Images / Guliver

6484

Собственикът на компания Empreno Ventures Limited Дмитрий Косарев обяви в качеството си на собственик на Българска телекомуникационна компания (БТК) с търговска марка "Виваком", че процедурата по продажба на телекома е незаконна.

Косарев претендира за 43% от акциите на най-голямата българска телекомуникационна компания по размер на приходите. Empreno притежава 100% от акциите на компанията LIC Telecommunications Sarl (LICT), която от своя страна владее 43% от акциите на "Виваком", казва Косарев в съобщение до медиите.

Той обяви, че в петък, 30 октомври 2015 година, е изпратил писмо до министър-председателя Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров, в което детайлно е "описан опита за незаконна продажба на Българска телекомуникационна компания "Виваком".

Припомняме, че миналата седмица инвестиционното подразделение на втората по големина банка в Русия ВТБ - "ВТБ Капитал" обяви, че търси купувач на  "Виваком". "ВТБ Капитал" (VTB Capital) е наела водеща консултантска фирма, която да помогне сключването на сделката, съобщи инвестиционна фирма.

Дмитрий Косарев заявява, че притежава други 33% от капитала на телекома чрез сделка за total return swap (TRS). TRS е инструмент, който позволява на едната страна (банка 2) да черпи икономическата полза от притежаване на даден актив, без да го включва в баланса си, и същевременно дава възможност на другата страна (банка 1), която е вписала актива в баланса си, да си купи защита от загуба на стойност. Банка 2 прави фиксирани плащания на банка 1, а банка 1 прави плащания, базирани на възращаемостта на актива, включително дохода, който създава, и капиталови печалби.

Според Косарев Crusher Investment, която е дъщерна компания на "ВТБ Капитал" трябва само технически да притежава тези 33% от акциите, а разплащанията с Crusher са приключили по времето на предишния собственик Цветан Василев. Понастоящем въпросните 33% също трябва да принадлежат (косвено) на Empreno, казва Косарев.

"Призовавам главния прокурор на Република България да възпрепятства извършването на неправомерни действия по отношение на компанията "Виваком", и настоявам за провеждане на публично и абсолютно прозрачно разследване на това дело с участието на всички специализирани държавни органи", казва собственикът на Empreno. Той обвинява българските мениджъри на "ВТБ Капитал", че "използват положението си за незаконно завземане на компанията, в която контролиращ акционер съм аз".

Съгласно обръщението до прокуратурата, "ВТБ Капитал" (България) притежава незаконно 33% от акциите на "Виваком" и се опитва да използва това за рейдърска атака срещу компанията".

Косарев твърди, че за тази "рейдърска атака" "ВТБ Капитал" използва предоставен кредит в размер на 150 млн. евро. Според руснака българското подразделение на инвестиционната компания е игнорирала предложенията на акционера за рефинансиране на посочения кредит.

Припомняме, че "ВТБ Капитал" обяви, че започва процедура по продажба на "Виваком" заради невъзможността на телекома да обслужва мостов заем в размер на 150 млн. евро. Руската инвестиционна банка стана през 2013 г. агент по набирането на средствата в базирания в Люксембург холдинг InterV, който е собственик на българския телекомуникационен оператор. Падежът по заема беше през май тази година, a "Виваком" пропусна плащане. Отпуснатият мостов заем беше гарантиран със 100% от акциите на холдинга InterV, така че след просроченото връщане на кредита, акциите на компанията и респективно "Виваком" отидоха в ръцете на "ВТБ Капитал".

Според мнението на Дмитрий Косарев, организатор на тази "рейдърска атака" са мениджърите на "ВТБ Капитал" (България) Георги и Милен Велчеви. По думите му, използвайки служебното си положение, те се опитват да прехвърлят контрола върху компанията на влезлия с тях в сговор Спас Русев.

"VTB Capital (България) възнамерява да осъществи незаконна продажба на 100% от акциите на "Виваком", които се намират при него като залог, по непрозрачен начин, без истинска конкуренция и в нарушение на правата и интересите на текущите акционери във "Виваком", което ще нанесе вреда на интересите на българската държава, в частност на Фонда за гарантиране на банкови депозити", се казва още в обръщението.

Юридически представител на Дмитрий Косарев в България е адвокатска компания Fried, Frank, Harris, Shriver&Jacobson LLP (Лондон).

Руската инвестиционна банка се съгласи да закупи "Виваком" през 2012 г . Тогава "ВТБ Капитал" и КТБ придобиха съвместно "Виваком" - компанията, която към момента е най-големият телекомуникационен оператор в България по отношение на приходите.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички