ЕЦБ вече не изключва вероятността за Grexit


ЕЦБ вече не изключва вероятността за Grexit
Снимка: Getty Images / Guliver

3031

Членът на Управителния съвет на ЕЦБ Беноа Кьоре заяви в понеделник, че вече не може да се изключва рискът за излизане на Гърция от еврозоната.

В интервю за френския бизнес ежедневник Les Echos, публикувано и на уебсайта на ЕЦБ, Кьоре каза, че гласуване с "не" на предстоящия в неделя гръцки референдум относно предложената на 25-и юни последна спасителна програма на международните кредитори ще направи "труден" политическия диалог с Гърция в бъдеще. Ако Гърция отхвърли последната оферта, това ще представлява отказ на предложението на останалите 18 членки на еврозоната и ще бъде много трудно да се възстанови политическия диалог, смята членът на ЕЦБ, цитиран и от БНР.

За съжаление, досегашната само теоретична възможност за излизане на Гърция от еврозоната вече не може да се изключи, заяви Кьоре пред френското издание и допълни: "Това е резултат от избора на гръцкото правителство да сложи край на преговорите с кредиторите и прибягването до референдум, който не позволи на Еврогрупата да удължи срока и размера на втората спасителна програма за Гърция."

Според него представеният от кредиторите последен финансов план за Атина е бил много по-благосклонен, отколкото предложенията в миналото.

Той обаче настоя, че ЕЦБ ще продължи да работи, за да запази Гърция в единната валута, дори и след изтичането на втората спасителна програма на 30-и юни.

Ако отговорът на референдума е "да", аз не се съмнявам, че властите в еврозоната ще намерят начини, под една или друга форма, да изпълнят задълженията си към Гърция, подчерта Кьоре, отбелязвайки, че подкрепата ще бъде политически въпрос, на който само гърците, чрез техния референдум, ще могат да отговорят.

Членът на ЕЦБ също така потвърди, че той и неговите колеги от Управителния съвет са взели правилно решение в неделя, когато те замразиха Механизма за спешна ликвидна помощ (програмата ELA) за гръцките банки на нивото, договорено за последно на 26-и юни.

ЕЦБ може да осигури ELA на банките, при условие че те са платежоспособни, предвидените от тях гаранции са с добро качество, и при положение че програмата не пречи на паричната политика на банката. До неделя (28-и юни) тези условия бяха изпълнени, заяви Беноа Кьоре.

Той подчерта, че банката ще наблюдава внимателно нейните експозиции в програмата ELA, но в същото време отказа да даде точен отговор дали подкрепа ще продължи до и след гръцкия референдум на 5-и юли.

Това е първото по-директно изказване на член на ЕЦБ, което не изключва възможността за излизане на Гърция от еврозоната.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички