Експерти: Промените в Закона за акцизите ще оскъпят пропан-бутана


Експерти: Промените в Закона за акцизите ще оскъпят пропан-бутана
Снимка:

3081

От 24 на 28 лева ще се увеличи цената на бутилка от 10 кг пропан-бутан, ако бъдат приети промените в Закона за акцизите и данъчните складове, които предвиждат изравняване на ставката на газа за отопление с тази за моторните превозни средства. Това предупредиха от Асоциацията на производителите, разпространителите и потребителите на бутилиран пропан-бутан, предаде БНР.

Едва в 7 от 28-те страни - членки на Европейския съюз (ЕС) има изравнен акциз на пропан-бутана за автомобили и за отопление. В останалите, сред които и България, ставката за газа, ползван за битови нужди, е по-ниска. Ако това се промени, освен поскъпване на пропан-бутана, ще бъде застрашена и сигурността на потребителите, обясни председателят на Асоциацията на производителите, разпространителите и потребителите на бутилиран пропан-бутан Георги Палпурин.

"Едно натоварване допълнително с акциза, изравнявайки двете цени, ще направи несъстоятелно пълненето по сега действащия модел, коeто пък представлява риск за безопасността", каза той.

Фискалният ефект от промяната в Закона за акциза, който се очаква да бъде около 6-7 милиона лева годишно, е спорен, посочиха от Асоциацията. Оттам недоумяват и кой ще се грижи за безопасността на газовите бутилки, за които в момента отговарят търговците на пропан-бутан, ако законът бъде променен.

"Тогава, поставени в едни неизгодни пазарни условия, те ще бъдат принудени да преосмислят своето отношение към поддържането и гарантирането на надеждността", обясни юристът Адриан Илиев.

От Асоциацията са скептични към идеята газ станциите да поемат контрола върху безопасността на бутилките с пропан-бутан.

"Ако към днешна дата има 20 предприятия, които контролира държавата, какво ще стане, ако станат 3000, които трябва да бъдат контролирани и дали е изчислено, дали това нещо може да се постигне", коментира Палпурин.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички