Еврокомисията направи публични документи по спорното споразумение със САЩ


Еврокомисията направи публични документи по спорното споразумение със САЩ
Снимка:

2008

Европейската комисия явно започва да се поддава на натиска, свързан с предизвикалото множество тревоги Трансатлантическо търговско споразумение между ЕС и САЩ. ЕК публикува част от документите по преговорите, които показват позициите, поддържани от ЕС. 

Документите засягат някои от най-дискусионните сфери като безопасността на храните, мерките за защита на потребителите, изискванията за растителна защита и грижа за животните, както и механизмите за разрешаване на бъдещи спорове, предаде БНР. Сред информацията, които вече са на интернет страницата на комисията, има и преговорни позиции в областта на малкия и средния бизнес и автомобилната индустрия, за които изразиха тревоги някои от западноевропейските страни.

Комисарят по търговията Сесилия Малмстрьом подчерта, че Европейският съюз за пръв път прави публични подобен тип документи, по които все още се водят преговори, и че целта е максимална прозрачност и прекратяване на спекулациите.

"Има много неправилни схващания по въпроса какво искаме да постигнем с това споразумение и какво – не. Затова трябва да преодолеем заблудите, да изясним, да обясним, и да покажем какво всъщност има и какво няма в споразумението", заяви тя.

Наред с документите, комисията публикува и читателски наръчник, както и речник с обяснения на техническите и правни термини с цел те да бъдат разбрани от широката публика. 

ТТИПе изключително спорно като полза за обикновените хора споразумение, което се подготвя между ЕС и САЩ. То засяга няколко различни сфери и де факто означава премахване т.нар нетарифни бариери пред търговията, т.е. регулации и стандарти от всякакъв тип. Така в ЕС почти свободно ще могат да влизат ГМО стоки от САЩ, няма да има толкова сериозни бариери пред добива на шистов газ, а всеки голям инвеститор ще може по-лесно да осъди дадена държава, ако не му изнасят бизнес условията в нея.

Очаква се официалните преговори по ТТИП да продължат през февруари.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички