ГЕРБ няма да оттегли предложението за пенсионните фондове, гласуват го днес


ГЕРБ няма да оттегли предложението за пенсионните фондове, гласуват го днес
Снимка: БГНЕС

1769

ГЕРБ няма да оттегли своето предложение за промени в Кодекса за социално осигуряване и то ще бъде подложено на гласуване в пленарна зала на Народното събрание днес. Управляващите са съгласни между 1 януари и 31 март 2015 г. сегашното предложение да бъде подобрено и надградено, но днес предложението ще влезе в зала и ще се гласува. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов след среща с парламентарната група на ГЕРБ в Народното събрание, предаде БГНЕС.

"Не намерихме аргументи за смяна на позицията. Няма нищо лошо в даването на свобода за избор, съгласни сме от 1 януари до 31 март да надградим сегашното предложение и да го подобрим, като е въпрос на дебат как точно ще стане това", обяви минути след срещата Горанов.

Предложението е влязло в зала, ще бъде гласувано и няма промяна в позицията на ГЕРБ, подчерта той. Все още не е ясно как ще гласуват останалите парламентарни групи и дали това предложение ще бъде прието. Изчакайте да мине гласуването, отвърна той на въпрос дали е ясно кой ще подкрепи предложението.

От думите на Горанов стана ясно, че промените и "надграждането" в предложението ще се отнасят най-вече до необратимостта на избора, която е заложена в момента. "В дебата за цялостния пенсионен модел до 31 март сме готови да приемем и тезата за връщане от НОИ в частните фондове и за максимална гъвкавост, така че да се гарантира принципа на свободен избор", обясни финансовият министър.

Според Горанов има технически вариант това да се случи. "Няма лични партиди в НОИ, това е така, но НОИ ще знае във всеки един момент колко пари е получил от лицата, когато те са направили своя личен избор. Не съществува технологична пречка да се върна същата сума обратно в избран от тях универсален пенсионен фонд", коментира Владислав Горанов.

Няма национализация, това е въпрос на избор - няма административни решения, няма натиск, категоричен бе той в защита на предложението. Има основания за упрек, че еднократното решение не е справедливо, призна той. Горанов обаче посочи, че в държави като Полша, Чехия и Унгария въпросът е бил решен по доста по-недемократичен начин.

"Ние даваме максимален избор на хората сами да носят отговорност", повтори той. Владислав Горанов нарече спекулации твърденията, че срокът за решението дали да прехвърлиш вноската и партидата си от частните фондове в НОИ за лицата родени след 31 декември 1959 година ще бъде една година. Срокът е до безкрай, до преди пенсия, каза той.

Днес ГЕРБ ще гласува този текст, защото той е първата стъпка в правилната посока хората да имат свобода на избор, каза той. Запитан дали го притесняват протестите Горанов обяви, че протестите са най-хубавото нещо на демокрацията. На въпрос дали първоначалната идея е била негова, Горанов отвърна дали ако е била негова, са щели работодатели и синдикати да се сбият в телевизионно студио.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички