Горанов: Партиите искат повече пари за отбрана, за мен трябват повече за образование


Горанов: Партиите искат повече пари за отбрана, за мен трябват повече за образование
Снимка: БГНЕС

2620

Бюджет 2016 година ще бъде внесен в парламента до края на месеца в рамките на закона. Това каза пред журналисти в парламента финансовият министър Владислав Горанов след срещата му с депутатите от Патриотичния фронт, предаде Агенция „Фокус“.

Горанов посочи, че бюджетът не се е забавил заради това, че не е бил внесен на индикативната дата 6 октомври, а защото законът позволява да бъде внесен до 30 октомври. „Насрочен за следващата седмица е втори кръг от консултации за обсъждане на бюджет 2016 година с парламентарните групи. Ние сме поканили всички партии, които подкрепят правителството. Първата среща политико-експертна ще се проведе в МФ. Ще чуем приоритетите, които отделните партии определят“, каза финансовият министър. Той поясни, че в момента се коментира за какво да бъдат заложени повече пари от бюджета за следващата година, като поясни, че той самият има приоритети, но по думите му те не са най-важните и затова се правят консултациите. „Многократно съм заявявал, че българските бюджети трябва да инвестират в 2 направления на човешки капитал - образованието и инфраструктурата и максимално добър баланс между двете“, каза Владислава Горанов.

За следващата седмица са насрочени втори кръг консултации с всички партии, които подкрепят правителството, като първата ще е политико-експертна във финансовото министерство, посочи Горанов. Очертават се желания на тези партии да се влагат повече пари в сектора отбрана и сигурност, съобщи министърът, който не смята, че това трябва да е приоритет, но щом политическите сили предлагат това, то ще бъде. "За мен е важно да престанем на трупаме дългове и ще предложа ограничаване на дефицита от следващата година до около 2% от БВП", каза той.

В отговор на въпрос свързан с последното интервю на Цветан Василев, където банкерът е казал, че Владислав Горанов е един от министрите в кабинета Борисов 2 с близки отношения с Делян Пеевски и заблуждава обществото, че само 30% от КТБ, могат да бъдат спасени и твърди, че има още 2 милиарда активи, които могат да намалят щетата, министърът на финансите каза. „Предлагам да се върне в България и да покаже как това може да стане. Това, което той бягайки от България остави, са липсващи 206 милиона лева в касата на банката и доказана с одитни доклади огромна капиталова дупка, която вече е в несъстоятелност. Да дойде да си докаже тезите, не да бяга и да се крие“, коментира министърът.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички