Гръцки експерт: Трябва европейците да проявят солидарност и да се ореже дълга на Атина


Гръцки експерт: Трябва европейците да проявят солидарност и да се ореже дълга на Атина
Снимка: Getty Images/Guliver

4908

Tежестта на дългът на гръцката икономика, който носи на плещите си е огромен и непоносим и сякаш не съществува възможност за плащане в пълен размер. Ето защо, трябва да се отпише по-голямата част от номиналната стойност на дълга, така че тежестта на дългът на държавата да бъде под 100% и да стане устойчив. Това предлага икономистът Исидорос Кардеринис в анализ по темата за състоянието на гръцката държава.

Политиката на екстремно строгата икономика, прилагана в страната по искане на международните кредитори през годините  е допълнително утежнена от икономическата и социална реалност. В резултат на това, БВП днес се е свил до 186.54 милиарда евро. Държавният дълг достигна 176% като процент от БВП. Безработицата се е увеличила драстично на 26%, като засяга предимно млади хора, много от които имат брилянтни научни познания, но като резултат на ситуацията да емигрират в чужбина. Тази сериозна загуба на таланти би могла да помогне на страната в този критичен момент. Процентът на гърците, които живеят под границата на бедността е 34.6% или 3,795100 души, казва експертът в анализ, изпратен до Expert.bg.

По думите му програмата за фискална консолидация в страна, която е в рецесия от преди 2010 г., напълно провалената програма и не би било въобще разумно, икономически и социално, да се продължи прилагането и. Тези особено ограничителни мерки във фискалната политика на строги икономии е изключително смъртоносна спирала, дълг-рецесия-строги икономии, като изключва всяка перспектива за развитие, коментира Кардеринис.

Според него са нужни няколко мерки в посока към оздравяване на гръцката икономика. По думите на експерта трябва да се промени микса на произведените продукти в страната, като по този начин се укрепят границите на експортна ориентация на много сектори на гръцката икономика. Освен това е нужна интегрирана устойчива индустриална политика и развитието на вътрешните изследвания и производство на широка гама от продукти с висока добавена стойност. Специален акцент трябва да се сложи върху туризма, към които Гърция има силно конкурентно предимство. Също така трябва да се запази фокуса върху корабоплаването, където Гърция има най-големият търговски флот в световен мащаб. Ефективно трябва да се използват първичния продукт, като боксит, от който се произвежда алуминий, както и потенциално големите нефтени находища, разположени както в Егейско, така и в Йонийско море.

По думите Кардеринис е необходимо изграждането на модерна, съвременна, ефективна и рационална държава, премахване на бюрократични пречки за развитието на бизнеса и ефективната борба срещу корупцията и укриването на данъци.

Социалните и политическите последици от корупцията също са изключително сериозни. Корупцията предизвиква в гражданите негодувание и разочарование и едно силно чувство  на срив на ценности.Тя обединява убеждението, че нищо не работи правилно и че спазващите закона граждани не се чувстват оправдани. Институциите са подкопани, разклатени и в крайна сметка наклеветени от същата демокрация в очите на гражданите. Трябва незабавно създаване на справедлива данъчна система, която няма да се насърчава и няма да "оправдава" укриването на данъци, а ще допринесе решително за развитието на съвестта на данъкоплатците и ще има като резултат значително увеличаване на държавните приходи, се казва в анализа.

Тези мерки следва да се приложат незабавно за да излезе Гърция от това състояние на "кома" и рецесия, далеч от строги икономии на свирепата, безизходна политика. От своя страна, европейските граждани трябва да разберат в знак на солидарност драмата на гръцкия народ, който през всичките тези години се е превърнал в опитно зайче. По-голямата част от паричната сума, дадена на гръцкото правителство не отиде при гръцките данъкоплатци, а към банките, или за изплащане на заеми, или за рекапитализиране на гръцките банки, повечето от разходите, за които данъкоплатците понасят последствия, казва Исидорос Кардеринис.

Гърция не може да устои да се продължи със строгите икономии, тъй като вече е достигнала най-далечните граници, след като стандартът на живот се срива, а с него и достойнството на гръцкия народ, и това ще трябва да се разбере от кредиторите, казва в заключение той.

Исидорос Кардеринис е роден в Атина, Гърция през 1967г. Той е писател, поет и икономист със следдипломна магистратурна квалификация по туристическа икономика. Негови статии са публикувани в гръцки и испански икономически списания.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички