Гърция трябва да се споразумее с кредиторите на 18 юни


Гърция трябва да се споразумее с кредиторите на 18 юни
Снимка: Getty Images/Guliver

3763

Гърция трябва да постигне споразумение с кредиторите от Международния валутен фонд (МВФ) и ЕС на срещата на министрите от еврозоната на 18 юни. Само така ще предотврати неизпълнението на задълженията по дълга си. Подобно мнение изразиха двама министри от кабинета в Атина, цитирани от АФП.

Министърът на отбраната Панос Каменос заяви в телевизионно интервю, че сделката "ще се състои на 18 юни или никога". От своя страна министърът на държавната администрация Алекос Фламборарис заяви пред телевизията ERT, че се надява споразумение "да бъде подписано възможно най-скоро, на 18 юни, когато е срещата на еврогрупата".

Атина трябва да постигне сделка със своите кредитори, за да отключи 7,2 млрд. евро помощ, които да й позволят да връща задълженията си към кредиторите. Преговорите продължават вече пет месеца като до сега страната предложи два пакета от реформи, в замяна на които да бъдат отпуснати средства, които Брюксел определи като недостатъчни.

Изявленията на гръцките министри дойдоха само ден след като Международният валутен фонд изтегли своя технически екип от преговорите в Брюксел, обявявайки, че все още има твърде големи различия

Вчера и президентът на Европейския съвет Доналд Туск направи един от най-острите коментари на виден европейски представител, подчертавайки, че Гърция трябва да спре да играе на хазарт със своето бъдеще.

Reutres пък цитира гръцки източник, според който цялата гръцка делегация, която е участвала в преговорите в Брюксел за постигане на споразумение от типа "пари за реформи", също е напуснала белгийската столица и се е завърнала в Атина, позовавайки се на продължаващите разногласия.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички