Икономиката на Турция ще нарасне с 3,6% през 2016 г., отчитат експерти


Икономиката на Турция ще нарасне с 3,6% през 2016 г., отчитат експерти
Снимка: Pixabay

3889

Икономиката на Турция ще отчете растеж от 3,6% през 2016 г. Това предвиждат от компанията за кредитно застраховане „Кофас" в анализа си за южната ни съседка.

През изминалите години страната има умерен икономически растеж. След нарастване с 4,2% през 2013 г., растежът се забавя до 2,9% през 2014 г. За миналата година се очаква той да е 4,2%, по данни на Световната банка. Турция е 17-тата най-голяма икономика в света.

Според прогнозата на "Кофас" растежът на брутния вътрешен продукт на Турция за тази година се основата в голяма степен на бавното възстановяване на световната икономика.

Отчитайки бежанската криза и свързаните с нея геополитически промени, от "Кофас" все пак смятат, че страна като Турция, въпреки че е изложена на миграционен натиск, запазва относително добра икономическа стабилност и не се характеризира с голямо увеличение на рисковете.

Според анализаторите растежът може да се възползва от отслабване на вътрешните политически напрежения. Също така фактор за икономическото развитие на южната ни съседка са солидните публични инвестиции, отчитат експертите.

Милена Виденова, управител на "Кофас" за България, уточни също така, че турската лира запазва позициите си, но това, по думите й, по-скоро се дължи на международната обстановка и действията на ЕС и Федералния резерв на САЩ, отколкото на вътрешни за страната фактори. Тя също така посочи, че в южната ни съседка има благоприятна демографска среда с положителен коефициент на раждаемост и добро качество на работната сила.

Като негативно влияние за Турция се отчитат несигурната регионална обстановка, самоубийствените атентати, както и влошаването на отношенията с Русия. Досега турската икономика не засегната от негативното влияние на терористичните нападения, но се очаква тези атаки на имат сериозни последствия, отчитат от "Кофас".

"Кофас" очаква туристическата индустрия да пострада сериозно, както заради несигурната регионална среда, така и заради възможни атентати и влошаването на отношенията с Москва. Наблюдава се намаляване на цената на жилища и спадане на оборотите в търговските центрове в районите на нападения, отчете Ивелина Виденова.

Турция е съседна на България държава, в която стават събития, които се отразяват и на нас, каза Виденова. Страната е голям търговски партньор на България с общ стокооборот от 3,5 млн. евро. Турция е на трето място по износ за българския бизнес и на пето място по внос на стоки у нас. Увеличават се и дружествата с турско участие в България, отчете Милена Виденова. От началото на тази година у нас са регистрирани 6 112 компании с турско участие. Южната ни съседка е на 13-то място по инвестиции за 2015 г. с преки чуждестранни инвестиции в размер на 24,8 млн. евро.

Автор: Петя Бързилска

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички