Инфлацията в еврозоната е спаднала с 0,6% през януари


Инфлацията в еврозоната е спаднала с 0,6% през януари
Снимка: Getty Images

1609

Потребителските цени в еврозоната са намалели с рекордните 0,6% през януари. По този начин се потвърди тенденцията за задържане на инфлацията в общия финансов съюззоната. Това става ясно от представените днес от европейският статистически орган - Евростат. Според тях това е най-ниското ниво на инфлация в еврозоната от 2009 г.

Спадащите цени на петрола в международен мащаб са сред основните причини за понижаването на цените в еврозоната. Нейната икономика вече имаше проблеми заради бавния растеж и високата безработица.

"Спадащите цени днес, както и притеснителните предупреждения за това накъде отиват те в бъдеще, доказват без съмнение, че е крайно време да се действа", коментира икономистът Ричард Баруел от Royal Bank of Scotland пред Bloomberg.

Миналата седмица Европейската централна банка (ЕЦБ) започна работа по програма, която трябва да облекчи дефлацията в еврозоната чрез закупуването на 1,4 трлн. Евро в облигации.

Цените на електроенергия в единния валутен съюз, който тази година вече включва и Литва, също спаднаха със значителните 8,9% в декември. Според данните на "Евростат" безработицата също се е понижила с 11,4% през декември, което е най-ниското й ниво от август 2012 г.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички