Интерконекторът с Гърция ще ви позволи да внасяте газ и от Северна Америка, заяви Мур


Интерконекторът с Гърция ще ви позволи да внасяте газ и от Северна Америка, заяви Мур
Снимка: БГНЕС

2145

Интерконекторът между България и Гърция дава добри възможности за диверсификацията на доставките на природен газ за България. Той е евтин и ще предостави почти веднага достъп до потенциални източници на „синьо гориво“ от Азербайджан, а в бъдеще дори и от Северна Америка. Това заяви Родерик Мур, изпълняващ длъжността посланик на САЩ у нас, пред БГНЕС.

Американският шарже д'афер подчерта, че за България е от стратегическо значение да намери нови източници за доставката на природен газ.

„В момента в България основно съществува газопреносна система, наследена от социалистическата ера, която почти изцяло зависи от един източник на газ – Русия. Всяка страна, която търси собствените си интереси, би трябвало да има различни доставчици. С това ще се поощри икономическата конкуренция и ще се избегне уязвимостта. И това не е само теоретичен въпрос. България беше подложена на прекъсване на газовите потоци в началото на 2009 г. Има различни източници на газ освен Русия и България може да се възползва от тях“, каза Родерик Мур.

Той подчерта особеното значение на интерконектора между България и Гърция.

„Този проект дава добри възможности за страната ви да диверсифицира своите газови източници. Той не е много скъп и почти веднага ще ви предостави потенциални източници на газ от Азербайджан, от други източници и може би в бъдеще дори и от Северна Америка или други части на света“, заяви Родерик Мур.

„Най-големият фокус трябва да бъде План А. Мога да заявя това, защото ние нямаме никакви задни подбуди, няма директен американски търговски интерес, освен теоретичен в бъдеще за потенциалните доставки на газ от Северна Америка, но това е теоретична възможност. Ние придвижваме този проект, за да окуражим България, Гърция и други партньори да продължат с реализирането на този интерконектор, защото той е от геостратегически интерес, а България е добър приятел и съюзник“, заяви временно изпълняващият посланик на САЩ у нас.

На уточняващ въпрос дали Вашингтон е готов да ни помогне в случай на възникване на трудности с Гърция и забавяне на проекта за интерконектор, Родерик Мур още веднъж подчерта, че САЩ са „много, много готови да използваме своите добри отношения с България и Гърция, за да видим какво можем да направим, за да можем да помогнем на двете страни да реализират тази идея и да я превърнат в реалност“.

Идеята за изграждането на газова връзка между България и Гърция съществува от 2008-2009 г., но по редица причини тя все още не е изградена, въпреки че дължината й е 182 км, от които около 150 км са на българска територия. Интерконекторът беше обявен за един от 7-те приоритетни проекти на ЕС в областта на енергетиката на срещата на енергийните министри в Дубровник по-рано тази година.

България и Гърция трябваше да подпишат в началото на лятото важно споразумение за газовата връзка. Подписването трябваше да се състои на 12 юни и наблюдателите и политиците го бяха определили като „официален старт“ на проекта, самото строителство трябваше да започне през март 2016 г. Но то не се състоя, като мотивът бе политическата нестабилност в южната ни съседка.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички