Изнесли сме оръжия и боеприпаси за 640 млн. евро през 2015 г.


Изнесли сме оръжия и боеприпаси за 640 млн. евро през 2015 г.
Снимка: Gettyimages

3794

Износът на българска отбранителна индустрия се е повишил с над 50 на сто през миналата година спрямо 2014. Това съобщи зам.-министърът на икономиката Любен Петров при откриване на 12-ото международно изложение за отбранителна техника "Хемус - отбрана, антитероризъм и сигурност".

По данни на Министерството на икономиката през 2015 г. сме изнесли продукция за над 640 млн. евро. "Това са неофициални и предварителни данни, тъй като официалните за 2014 г. излязоха едва в началото на този месец - на 4 май", уточни Петров и допълни, че става дума за стрелкови оръжия и боеприпаси за тях, взривни устройства, бронезащитни средства, резервни части и компоненти за сухопътните транспортни средства.

Сред отличниците износители заместник-министърът на икономиката изброи частни и държавни компании като "Аполо Инженеринг", "Кинтекс", Арсенал", "Емко" ООД и ВМЗ-Сопот. "Факторите за този ръст с над 50% са комплексни. От 2013 г. насам бележим постоянен подем на отбранителната ни индустрия, след като бяха преодолени проблемите с ВМЗ.

"Освен това на българското въоръжение и боеприпаси им се носи славата на едни от най-качествените на международните пазари, където повъзвърнахме част от загубените си позиции. Другите фактори са международната обстановка и активните кампании на големите български фирми производители, които откриха представителства в Алжир, Индия и други държави", допълни зам.-министър Любен Петров.

Основните дестинации за износ на продукция на българската отбранителна индустрия в момента са Ирак, Саудитска Арабия, Афганистан, Алжир, Индия и САЩ, а Министерството на икономиката полага нужните усилия наши оръжия и боеприпаси да не попадат в "неподходящите хора и ръце".

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички