КНСБ иска 10 - 15% ръст на средната заплата в частния сектор


КНСБ иска 10 - 15% ръст на средната заплата в частния сектор
Снимка: БГНЕС

2726

Настояваме средните работни заплати в частния сектор да се увеличат с между 10 и 15% през тази година. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на брифинг, на който бяха представени данни за потребителските цени и издръжката на живот в България в края на миналата година.

Според Димитров анализите, които прави КНСБ на всяко тримесечие показват тенденция на стагнация за настоящата година, където средната работна заплата се движи от около 560 лв. „В същото време реалната работна заплата нараства с 8,3% с отчитане на дефлационните процеси. Все още 30% от всички домакинства в страната, което е над 2 200 000 души имат доходи под прага на бедност”, подчерта синдикалистът, цитиран от "Фокус".

По думите му тенденцията на покачване на разходването е слаба. Изключително важно е откъде ще дойде икономическият растеж. „Ние залагаме на вътрешното потребление. Вътрешният сектор ще бъде ограничен заради рестриктивната политика и намаляването на европейските пари. Не изключваме целеви инвестиции от вън. България има сериозно изоставане в една от областите на плана „Юнкер”, заяви Димитров като посочи, че в сектора на инфраструктури и иновации, страната ни няма нито един проект, с който да кандидатства по плана.

Той допълни, че са необходими нетни приходи от около 20 млрд. лв. в железопътна инфраструктура, водоснабдяване и други дейности. „Активността ще предопредели колко от тези пари ще влязат в икономиката на страната. България има нужда от растеж между 4 -5%, за да възстанови заетостта от преди кризата. Трябва да възстановим около 230 000 работни места. Само такъв растеж, който дава възможност да възстановяваме и генерираме нови работни места с по-добри работни заплати, дава смисъл на младите да останат в България”, каза още Пламен Димитров.

 

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички