КЗП: Търговците спазват правилата на Черния петък


КЗП: Търговците спазват правилата на Черния петък
Снимка: КЗП

4237

В края на годината присъствието Комисията за защита на потребителите (КЗП) в търговските вериги ще е активно, каза по време на пресеконференция председателят на комисията Димитър Маргаритов.

Той добави, че КЗП ще проверява търговците по време на Черния петък, кампанията за намаления, вече популярна и у нас, на 27 ноември. Шефът на Комисията обясни, че е имало кампании за намаления в рамките на Черния петък и на 20 ноември, когато в огромния брой случаи правилата се спазвали и намаленията са били действителни.

Комисията за защита на потребителите се е натъкнала на нарушения, при които при търговците в сферата на небанковите финансови институции се изкушават да поставят клаузи в договорите, които изискват от потребителя при предсрочна, макар и основателна, изискуемост по кредита да плати всички съпътстващи разходи, включително лихвите. Така потребителят плаща за нещо, което не е ползвал, обясни председателят на комисията.

Като цяло КЗП е установила, че търговците се съобразяват с издадените от регулатора предписания за отстраняване на неравноправни клаузи в договорите. Комисията е проверила над 40 договора в небанковия финансов сектор и разгледала около 4000 клаузи, от които е издала около 350 предписания за отстраняване.

"По отношение на неравноправните клауза основно те са свързани с ограничаването на някои права на потребителите", каза Маргаритов. Той обясни, че част от "изкушенията" на търговците е да слагат клаузи, които правят кредитите неправомерно предсрочно изискуеми. Освен това са открити нарушения, при които въпреки забраната на закона, потребителят се задължава да плаща различни такси за обслужването и подръжката на кредита, които понякога могат да надвишат самата главница по него, обясни председателят на регулатора. Имаме и клаузи, в които потребителите са задължавани да издават записи на заповед, които са забранени за потребителските кредити, каза още Маргаритов.

Той призова потребителите, ако забележат неравноправни клаузи, да сигнализират КЗП.

Що се отнася до проверките при туроператорите Маргаритов заяви, че нарушенията са основно свързани с опит за ограничаване на отговорността на туроператорите, ако са свързани с дейността на техни контрагенти. По закон туроператорът носи цялата отговорност дали той или неговите контрагенти могат да изпълнят всички условия по договора, обясни Димитър Маргаритов. Той добави, че обикновено в сферата на общите условия има опити да се ограничат сроковете по съответно договорения туристически пакет. 

"Като статистика се забелязва, че при 3-4000 клаузи около 10% от тях са неравноправни", каза Маргаритов, коментирайки сферата на работа на туроператори. "Като цяло броят на нарушенията намалява с около 10%", повтори отново председателят на КЗП.

"В отделни сектори забелязваме и значително намаление на нарушенията, добави той. "С 37% за последното тримесечие са намалели нарушенията в сектора онлайн търговия", заяви Маргаритов. Това означава, че онлайн търговците се ориентират в тази нова материя, научават правилата, стараят се да ги спазват и вероятно КЗП оказва положително влияние, по думите на шефа на Комисията.

Димитър Маргаритов каза още, че в търговските вериги се натъкват на нарушения при обявяването на намаления. "Гражданите биват примамвани с много изгодни промоции, но после се оказва, че тези стоки не са достатъчна наличност", заяви той, добавяйки,че така търговецът де факто примамва клиента.

По отношение на опасните стоки ние продължаваме да констатираме доста големи отклонения, заяви председателят на КЗП. Комисията е забранила 111 стоки само в сферата, която контролира, т.е. стоки, свързани с децата, електроуреди, стоки, имитиращи храни и стоки за шега. Издали сме заповеди за извеждането им от пазара, добави Маргаритов.

КЗП в момента се подготвя за активна зимна кампания и проверка във връзка с предстоящия празник на студентите, 8 декември, и пътуванията до края на годината. По примера на отворените приемни за граждани в летните туристически курорти, Комисията ще отвори такива в зимните курорти. 

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички