Кънев: Сделката за продажбата на БТК е заплаха за националната сигурност


Кънев: Сделката за продажбата на БТК е заплаха за националната сигурност
Снимка: БГНЕС

1080

Сделката за закупуването на БТК, Дунарит и останалите компании от базираната в Люксембург фирма LIC33 оставя без отговор въпроси за националната сигурност. Налице е заплаха за националната сигурност и незабавно трябва да се предприемат действия от ДАНС, НАП и други. На тази позиция застана парламентарната група на Реформаторския блок чрез декларация, изчетена от съпредседателя Радан Кънев, предаде БГНЕС.

Придобивантето на БТК, на военни заводи и други компании от неиндентифицирани фирми, чиито собственик не е известен с друго, освен с връзките с лидерите на сепаратистите в Украйна, поставя много сериозни въпроси, каза Кънев. Има пряка заплаха и по отношение възстановяването на средства от част от тези фирми към КТБ, предупреди той.

Чрез тази сделка лъсва фактът, че и в миналото цялата тази власт е била в едни ръце, каза той. По думите му, това означава, че предупрежденията на протестиращите са били напълно основателни. Упорито според Кънев е било отричано, че тези фирми са били в едни ръце по силата на незаконно финансиране и дълго време това лице уж не ги е било купило, но сега се оказва, че едно лице ги продава.

Кой е бездействал тогава, попита Кънев от трибуната на НС. Според него е налице вертикална концентрация на фирми с допълваща се дейност, които осигуряват силна власт и възможности за дестабилизация. Има опасност военна промишленост, телекомуникации, медии и други да се окажат в ръцете на чужда държава с меко казано изострени отношение с НАТО и ЕС към момента.

Налице са сериозни съмнения за сериозен риск за държавата, категоричен бе той. Кънев призова ДАНС, финансовите служби и всички компетентните институции да започнат незабавно разследване за произхода на капиталите на физическите и юридическите лица, които стоят зад LIC33. Службите трябва да установят и има ли тази фирма връзки с близки до управлението в Москва и зависими от Кремъл олигарси, както и има ли съмнения за вражески действия с оглед сложната геополитическа ситуация.

Тази сделка представлява пример за изпиране на пари и трансферно ценообразуване, настоя Радан Кънев. Той призова НАП и временните синдици в КТБ за незабавни действия за запор върху акциите и цялото имущество на тези предприятия, които имат дългове към КТБ. Има признаци, че държавата е на мястото си, особено ДАНС със своето ново ръководство, макар и временно, каза Кънев. "Бихме ли повярвали, че Писанчев щеше активно да разследва тази сделка", попита той.

В изказването си Радан Кънев намекна, че е възможна смяна и ръководството на НАП, тъй като заяви, че може би ще се наложи и там да има временно ръководство. Той призова НАП да проследи какво се е вършило преди, за да се допусне съсредоточаване на толкова власт чрез въпросите фирми на едно място и изрази надежда като изпълнителната власт и ДАНС, така и НАП да си свърши работата.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички