Масово когенерациите не са сложили контролни уреди какво произвеждат


Масово когенерациите не са сложили контролни уреди какво произвеждат
Снимка: БГНЕС

4249

Към периода 28.09 – 02.10.2015, нито една когенерация не е в състояние да предава други данни, освен за произведена енергия в реално време. Тогава е била направена проверка – две седици преди крайния срок за монтиране на контролни уреди за отчет на произведения ток от високоефективно комбинирано производство. Това стана ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова на днешния парламентарен контрол.

Към 24 ноември тази година условията на новата Наредба за монтаж на измервателни уреди в когенерациите са изпълнени в Русе, в Пловдив, в Бургас и в София, но само за ТЕЦ София. Останалите когенерации не са успели да спазят закона, като те посочват най-различни причини, като например за недоставено оборудване.

В Наредбата няма как да бъдат предвидени санкции за когенерациите, които не са изпълнили законовия си ангажимент да монтират измервателни уреди, а енергийното министерство се ангажира да внесе законови поправки за санкции. Имаме уверение и от когенерациите, че до края на годината ще се поправят, посочи Петкова.

Предвид тези данни Мартин Димтиров попита дали сега КЕВР да се спре изкупуването на електроенергия от тези когенерации, които не са монтирали уреди. Петкова отговори, че много би ѝ се искало това да стане възможно, защото не може да се докаже по безспорен начин, че енергията е високоефективна. Това е личното ми мнение и не мога да ангажирам КЕВР с него, уточни тя.

Въпросът с когенерациите отдавна е болна тема в енергетиката, тъй като много предприятия се съсредоточават в производство на ток, вместо в уж основната си дейност. Крещящ пример, даден от служебния министър на енергетиката Асен Василев, от времето на правителството на Марин Райков, беше "Видахим". По негови думи от 60 млн. лв. приходи, които е получил "Видахим" през 2011 г., 40 млн. (2/3) са били от производството на ток.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички