Минималният осигурителен праг не бе вдигнат, опозицията се ядоса


Минималният осигурителен праг не бе вдигнат, опозицията се ядоса
Снимка:

1748

Предложение на Делян Добрев да не се вдига максималния осигурителен праг – от 2400 лева на 2600 лева, беше прието със 103 гласа „за”. Мярката е вписана в точка 4 от проектобюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО). Това предизвика бурна реакция от опозицията, особено отляво, а и самият Добрев нарече поправката "техническа корекция".

Мярката беше гласувана цели два пъти, тъй като БСП поискаха всички в залата да помислят какво правят. В самото предложение за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) беше записано прагът да бъде вдигнат до 2600 лева и това мина на първо четене в пленарна зала, както и на двете четения на Бюджетната комисия, където председател е Менда Стоянова от ГЕРБ.

При първото гласуване "за" бяха 108 депутати, против – 42-ма народни представители. При второто гласуване 103-ма бяха "за", а 36 - "против".

Корнелия Нинова предупреди, че заради това гласуване държавния бюджет общо губи 60 млн. лева. Разбихте големия бюджет за две минути, възмути се тя. Преди три дни тя внесе предложение максималният осигурителен праг да бъде вдигнат до 3 хил. лева. Нейните изчисления показват, че увеличението ще донесе на бюджета 123 млн. лв. допълнителни приходи. Тя поиска също да се увеличат разходите в бюджета с тази сума.

Бившият икономически и енергиен министър Драгомир Стойнев пък отиде по-далеч - той поиска всеки да се осигурява на заплатата, която получава, независимо от размера ѝ. С това предложение казахте на хората, че не им искате осигуровките и че те не трябват на НОИ. Сега не можем да дадем по-високи пенсии - стъпката е в грешната посока, подчерта Стойнев. Утре медиите ще пишат как депутатите си гласуваха по-високи осигуровки за сметка на "бедните работещи", подскочи и Янаки Стоилов.

Междувременно финансовият министър Владислав Горанов обясни, че НОИ щял да знае с каква партида се прехвърляш и ако искаш пак да се върнеш в частен фонд, ще се знае цифрата. Как обаче НОИ ще осигури конкретната цифра, не е ясно.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички