Петкова: Интерконекторът с Румъния трябва да е готов през втората половина на 2016 г.


Петкова: Интерконекторът с Румъния трябва да е готов през втората половина на 2016 г.
Снимка: БГНЕС

3637

Интерконекторът с Румъния трябва да е готов скоро, а пред газоразпределителния център няма законови пречки. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на изслушването си от Парламентарната комисия по енергетика.

„Предоставили сме нашата концепция на нашите партньори от ЕК и анализът, който се извърша по него е както правен, така и технически. Основната ни цел е тази концепция да бъде разгледана от гледна точка на европейското законодателство“, каза тя, цитирана от "Фокус".

„Не виждам законова пречка. Ако е налице нужда от допълнителни законодателни промени, ние сме готови за дискусия, така че всичко, което ще се случи с този проект да бъде изцяло по европейското законодателство“, допълни Петкова.

По думите ѝ през втората половина на годината интерконекторът с Румъния трябва да е факт. Петкова посочи, че веднъж вече е бил избран изпълнител, но не се е стигнало до сключване на договор, заради несъответствие с подизпълнителя, след което е направена втора обществена поръчка и възложителят "Булгартрансгаз" е избрал нова фирма - изпълнителка, с която вчера е сключен договор. Става дума за австрийската компания "Хабау"-една от най-големите компании в Европа. Стойността на поръчката е 4.577 млн. евро. Нормативният ред предвижда да има 10-дневен срок за обжалване на поръчката и когато този срок мине и няма жалби, ще бъде сключен договор.

 

По отношение на финансовото състояние на НЕК, Петкова отново подчерта, че състоянието на компанията след законодателните промени и реформите вече дават своите първи резултати. „Към настоящия момент резултатите са доста оптимистични“, посочи министърът. Тя припомни, че към 31 декември 2014 година компанията е приключила с 586 милиона лева загуби, а в резултат на промени е приключила 2015 година с 218 милиона загуба.

Министърът коментира още, че състоянието на язовирите, стопанисвани от НЕК, е нормално. Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов постави въпроса предвид апокалиптичните сценарии за недостиг на енергия, които се появиха в края на миналата година. „До такъв сценарий не се стигна. Имаше известно колебание в количествата на язовирите. Към настоящия момент ситуацията е съвсем нормална, НЕК и водните централи към нея работят нормално“, увери Петкова. По думите ѝ обемът на язовирите, е 76% от общия завирен обем в страната спрямо 91% за миналата година.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички