Поръчка на "Булгартрансгаз" е била скандално завишена с 15 млн. лева


Поръчка на "Булгартрансгаз" е била скандално завишена с 15 млн. лева
Снимка: БГНЕС

5351

Обществена поръчка на "Булгартрансгаз" е била скандално завишена с 15 млн. лева. Поръчката е за изграждане на участък от транзитен газопровод за Турция от Лозенец до Недялско. Първоначално в 10-годишния план за развитие на "Булгатрансгаз" е заложена индикативна цена за участъка от 32 млн. лв. без ДДС. Непосредствено преди обявяването на поръчката цената е завишена на 47.12 млн. лв. без ДДС без да е аргументирано защо се налага това. Това е разкрил служител на държавното предприятие пред Mediapool.

Поръчката е обявена на 16 септември, а офертите на кандидатите са отворени на 19 октомври.

Бъдещият победител е избран по икономически най-изгодната оферта. Критериите за оценяване са 50% за организация изпълнението на строително-монтажни работи и 50% за цена.

Комисията по избора класира два консорциума, като и в двата участват фирми, зад които индиректно стои депутатът от ДПС Делян Пеевски.

На първо място е класирано дружеството регистрирано по Закона за задълженията и договорите "Лозенец-Недялско". В него влизат най-голямата строителна компания у нас "Главболгарстрой" АД и "ГБС Инфраструктурно строителство" АД на Симеон Пешов и свързаната с Пеевски и депутата от БСП Кирил Добрев "Техноекспортстрой" ЕАД. Те печелят търга с цена близка до прогнозната от 46.52 млн. лв. без ДДС.

Според източника на Mediapool никой от членовете на обединението няма опит в строителството на стоманени газопроводи високо налягане с голям диаметър (1000 мм) какъвто е предметът на поръчката, което е очевидно нарушение.

Кандидатът е скрил съдържанието на офертата си с декларация за конфиденциалност, т.е. няма яснота за обществото какви са нейните параметри – срок за изпълнение, гаранционен срок на съоръжението, гаранционен срок на оборудването, ще се ползва ли аванс и колко, е посочено още в сигнала.

На второ място комисията е класирала друго обединение "Газпроект Турция", в което участва нашумялата от последните дни "Водстрой 98", която не е на Пеевски. Водещ партньор в това обединение е "Трейс груп холд", в която все още мажоритарен собственик е Николай Михайлов, но в последните месеци тече изкупуване на пакети с акции на публичната компания.

Това обединение също няма опит в строителството на стоманени газопроводи високо налягане, какъвто е предметът на поръчката.

Същевременно обаче от "Главболгарстрой" заявиха, че изготвянето на планове за развитие обхващащи големи времеви периоди се залагат цени на основните материали и труд на база настоящите към момента на съставянето им. Те се изготвят съгласно идеен, а не технически проект, като едва при детайлното проектиране може да се направи реално остойностяване на обекта, уточнява "Главболгарстрой". В официална позиция от компанията се противопоставят на твърдението, че нямат опит в строителството на газопроводна инфраструктура. Едни от първите обекти реализирани от „Главболгарстрой“ са свързани именно с нефтената и газова промишленост, посочва още дружеството.

"Трябва да уточним, че изготвянето на ценова оферта за изграждането на подобна инфраструктура е функция на далеч по-сложна аритметика от направеното от вас изчисление за „скандално завишена с 15 млн. лв. поръчка“", коментират още от "Главболгарстрой" след публикуването на материала.*

Припомняме, че от началото на седмицата премиерът Бойко Борисов нареди спирането на няколко обществени поръчки, свързани с фирми на Пеевски. Все още няма индикации за спирането на тази на "Булгартрансгаз". 

*Новината е обновена в 15.55 ч.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички