Предложение - да се увеличи глобата за превишаване на скоростта с над 30 км


Предложение - да се увеличи глобата за превишаване на скоростта с над 30 км
Снимка: БГНЕС

2862

Предлагаме да се увеличи глобата за превишаване на скоростта с над 30 км. и нагоре – глобата трябва да е драстична и всеки трябва да знае, че като нарушава правилата ще трябва да си понесе и санкцията, която му се налага. Това каза началникът на отдел “Пътна полиция” при ГД “Национална полиция” комисар Байко Рановски, предаде БГНЕС.

Има работна група за промените в законодателството – ще бъдат предложени промени, основно насочени към уязвимите и рискови участници в движение, към неправоспособните водачи, както и завишаване глобите за скорост. Това се обсъжда в рамките на работната група и ще бъде предложено на ръководството на МВР, посочи комисар Рановски. Той добави, че се предвиждат и промени в законодателството насочени към бързо достигане на глобата и връчване на нарушението на нарушителя.

Бойко Рановски заяви, че за съжаление тенденцията, която започна миналата година с увеличаване на броя на загиналите и пострадалите, към момента се запазва. „Вървим с едно леко увеличение в сравнение с миналата година. Надявам се тази статистика до края на 2015 да се промени и броят на загинали и ранени да бъде по-малък поне в сравнение с 2014”, каза комисарят и посочи, че се полагат много усилия.  

Към днешна статистиката за възникналите ПТП е: има общо 5242 тежки ПТП с 500 загинали 6521 ранени. За сравнение с миналата година има увеличение на ПТП-тата със 149, увеличение на загиналите с 26,  и увеличение на сравнените с 235. Само от началото на месец септември има 55 загинали и 540 ранени. Основната причина за възникване на ПТП-та – това са нарушения на водачите. Над 96% от ПТП-тата се случват поради нарушение на водачите, каза Рановски.  За 8-те месеца има 444 загинали, от които 226 водачи, 132 пътници и 86 пешеходци. Той говори и за самокатострофиралите. Основно катастрофите са на пътища 2 и 3 клас,  междуселски пътища. „Броят на загиналите при произшествия с едно МПС е почти равен на броя на произшествията със сблъскване между МПС”, каза комисарят.

От днес започва кампанията „Шофирай отговорно и толерантно”, насочена основно към младите хора между 18 и 25г. Проверки по метода на широкообхватния контрол и ще се раздават съвместно със сдружението брошури например. На два етапа ще е кампанията. Днес в ОД на МВР София и Перник, на 24 септември Враца и Монтана и на 25 във Видин. Април 2016 г. е вторият етап в други области.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички