Приеха бюджета на Здравната каса за догодина


Приеха бюджета на Здравната каса за догодина
Снимка: Thinkstock

1470

Депутатите приеха окончателно бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2015 година.

Здравната вноска остава 8%, а парите за здраве за догодина ще бъдат над 3 млрд. лева.

Защо при кризата с броя на лекарите, при напускащите медицински сестри в чужбина, непрекъснато в България се откриват частни болници? Не ви ли прави някакво впечатление? Тези въпроси зададе депутатът от Реформаторския блок доц. д-р Димитър Шишков от парламентарната трибуна при обсъждането на бюджета на НЗОК.

По думите на Шишков в парламента е пълно с хора, които членуват в изпълнителните бордове на много частни болници. Аз съм подписал декларация, че не съм в такъв борд – колко от вас са го направили, да не споменавам имена, че ще откараме до сутринта в реплики и дуплики, попита Шишков. И даде пример – шефове на звена в кардио въззивна хирургия по частни болници вземат по 50 хил. лева заплата. Значи е далавера да не работиш като специалист в държавна болница, а в частна, намекна Шишков. Кой раздаде разрешителните за откриване на 100 болници в София при последното управление, добави той.

В отговор Михаил Миков заяви, че всичко това се случва, защото през 1999 година здравната система била изкарана на частното поле. Сега, министър Москов не предлага пълно ограничаване, а частично по отношение на частния здравен сектор и това ще доведе до лавина от съдебните искове към държавата, подчерта председателят на БСП. Мая Манолова пък подкрепи Шишков, но заяви, че параграф 10 не помага да се ограничи източването на системата през частни болници.

Какво пише в прословутия параграф 10 на Преходните и заключителни разпоредби на законопроекта за НЗОК? Дословно следното: „Лечебните заведения, които след 31 декември 2014 г. са получили за първи път разрешение за дейност по чл. 48, ал. 1 от Закона за лечебните заведения, както и лечебните заведения, в чието разрешение за дейност са включени нови дейности след 31 декември 2014 г., не могат да сключват през 2015 г. договори и допълнителни споразумения с НЗОК за съответните дейности.“ Според Михаил Миков точно ограничението, изразено с дати и години, ще докара съдебни искове, защото едни от частните болници ще са ощетени. Тази мярка е противоконституционна, каза той.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички