Прозрачност и руска връзка - в пет от перлите на империята на Цветан Василев


Прозрачност и руска връзка - в пет от перлите на империята на Цветан Василев
Снимка: БГНЕС

5338

Изплащане на дълговете, прозрачна структура, растеж – това е бъдещето на пет апетитни хапки на българския пазар, които до този момент бяха считани за собственост на банкера Цветан Василев, макар според официалните документи крайните им собственици да бяха различни като имена компании. Става въпрос за българския телекомуникационен оператор Vivacom (Виваком), за мултиплекса НУРТС, за пийпълметричната компания за изследване на телевизионната аудитория ГАРБ Аудиенс Рисърч и за военните предприятия „Дунарит” и „Авионамс”. Сделката обаче тепърва трябва да бъде одобрена от българските регулаторни органи.

Сделката

1 евро – толкова е стойността на сделката, чрез която LIC33 е придобила въпросните активи. LIC33 е собственост на белгийския гражданин Пиер Луврие, който заяви на пресконференция в столичния „Хилтън”, че е единствен акционер в LIC33 и че се занимава с бизнес от 15 години. Луврие призна, че не е познавал Цветан Василев преди настоящата година, но е купил активите от точно от него, а връзката е направена чрез съпругата на Василев – Антоанета. Белгиецът каза, че се познава с Антоанета покрай следването ѝ в Instituto de Estudios Superiores de la Empresa, Барселона. Свързват ни общи познати, разясни Луврие.

По-важното – оказа се, че LIC33 всъщност няма да инвестира собствени пари в петте български компании. Целта на LIC33 е да ги оздрави, като бъдат изплатени задълженията им към Корпоративна търговска банка. И „Виваком”, и НУРТС, и „Дунарит”, и „Авионамс”, и ГАРБ са оперативно и финансово здрави, проблемът е другаде, заяви Луврие. От думите му стана ясно, че проблемът всъщност е КТБ и състоянието ѝ. Ние ще заместим КТБ и ще намерим необходимите средства, за платим задълженията на „Виваком”, НУРТС, „Дунарит”, „Авионамс” и ГАРБА, увери Луврие. И каза колко големи са дълговете на петте компании според оценката на LIC33 – 900 млн. евро.

Кой купува и какво е бъдещето?

Освен Луврие, като лица на LIC33, но не и като акционери, бяха представени още британският гражданин Брус Бауър, генерал Бертран Кавалие, Жан Жозеф Жакобер и украинеца Анатоли Кайро.

Бауър е „инвеститор на развиващи се пазари”, за какъвто се счита българският и Източна Европа като цяло от LIC33. Опитът на Бауър на „развиващи се пазари” е осем години, като от септември 2010 до декември 2014 година е партньор във фонда „Верно” (Verno), който е базиран в Москва.

Генерал Бертран има 36-годишен опит във френската национална полиция и е експерт в обучението на сили за сигурност, като е работил на Балканите, в Румъния, Украйна и Русия.

Жакобер беше представен като експерт по сложни международни сделки и главен директор на Breguet Group. Има образователна степен „магистър” по бизнес администрация.

Кайро, който беше единственият отсъстващ от конференцията, е специалист по логистика, търговия на дребно, телекомуникационни връзки и финансови услуги в Русия. Работил е в известната консултантска компания Pricewaterhouse Coopers.

Луврие заяви, че целта му е да изплати дълговете на „Виваком”, НУРТС, „Дунарит”, „Авионамс” и ГАРБ, да оформи прозрачна структура на управление и взаимодействие в компаниите и да постигне растеж в тях. Първо ще направим пълна оценка на дължимото и чак тогава ще започнем да се разплащаме, каза Луврие и увери за пореден път, че всичко ще става прозрачно. Ще покрием всички задължения на „Виваком”, които изтичат през тази година, заявиха и Луврие, и Бауър. Те допълниха, че някои от дълговете на петте български компании са правилно структурирани, други имат нужда от преструктуриране. Ще разрешим проблема със собствеността, ще преструктурираме компаниите, ще рефинансираме дълговете им и ще реинвестираме, категоричен беше Луврие, според когото всъщност няма неяснота около собствеността - така му казали юристите му.

Пиер Луврие изрази увереност, че ще има добро сътрудничество между LIC33 е българските власти. Вярвам, че българското правителство ще пази върховенството на закона и частната собственост, защото става въпрос за страна от ЕС, каза той в отговор на въпрос дали не се притеснява от изказванията на вицепремиера Томислав Дончев, който вече публично изрази безпокойство от сделката. България е отличен пазар, наскоро изтеглихте външен дълг от 3 млрд. лева при 3% и по-малко лихва – затова и ние искаме да инвестираме тук, посочи Бауър.

Руската връзка

Оказа се, че всяко едно от представените лица на LIC33 има някаква връзка с Русия. И докато съветниците на Луврие предимно са работили на руския пазар, то самият белгиец е женен за рускиня и има дъщеря с руско гражданство. Аз самият нямам руски паспорт – паспортът ми е белгийски, издаден е в Москва, защото живея там. Вече обаче напуснах, тъй като имаше заплахи за живота ми, сподели Луврие.

Пиер Луврие категорично отказа да коментира политически въпроси – например радвал ли се е на анексирането на Крим от Русия. В мрежата се появиха негови снимки как празнува събитието заедно с популярния френски актьор Жерар Депардийо, който взе руски паспорт преди време. Питайте г-н Депардийо, аз не отричам, че се познаваме, обясни Луврие.

Коментирана беше и друга руска връзка на Луврие – с бизнесмена и предприемач Константин Малофеев, който държи миноритарен дял в „Ростелеком”. Този човек искаше да се възползва от името ми, да станем партньори в инвестиционни фондове, но публикациите в Русия по темата (бел. ред. – на „Ведомости”) не бяха истина, коментира Луврие. И добави, че Малофеев има наложени санкции от ЕС, затова и руснакът не може да му е партньор.

За финал белгиецът обясни, че макар през годините си на инвестиционна дейност е предпочитал да не се афишира публично, защото се занимава предимно със сделки по оздравяване, сега говори, защото става въпрос за компании от голям обществен интерес. Целият процес по оздравяване на петте компании ще е напълно прозрачен, обещаха безброй пъти Луврие и екипът му.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички