Санкциите ще имат дългосрочно негативно влияние върху Русия, предупреди СБ


Санкциите ще имат дългосрочно негативно влияние върху Русия, предупреди СБ
Снимка: Gettyimages

2763

Санкциите, наложени от Запада на Русия заради украинския конфликт, ще имат негативни ефекти дълго, след като бъдат официално премахнати. За това предупреди Световната банка в свой доклад днес, съобщава Интерфакс.

Главният извод от международния опит е, че санкциите спрямо Русия може да повлекат след себе си сериозни последствия в средносрочен и дългосрочен план, твърдят експертите на банката.

Засега западните санкции и руските ответни мерки са оказали сериозни влияние на икономиката в три направления, констатират от Световната банка. Първото е девалвацията на рублата и покачването на инфлацията. Второто е ограничаването на достъпа до световните капиталови пазари и третото е понижаването на потребителската и инвестиционна активност.

В своя базов сценарий Световната банка прогнозира свиване на БВП на Русия с 3,8% през настоящата година и с 0,3% през 2016 година. Тези нейни прогнози са значително по-песимистични от оценките на банката, направени през декември, когато СБ посочи, че очаква свиване на руската икономика с 0,7% през 2015 година и плах растеж на БВП с 0,3% през следващата година.

Институцията прогнозира, че икономиката на Русия ще се върне по пътя на растеж чак през 2017-а, когато очаква БВП да нарасне с 2,2 процентни пункта.

Според СБ средната инфлация в Русия през 2015 година ще се повиши с 16,5%, като към края на годината ще се забави до около 10 процентни пункта.

Банката допълни, че гледа на продължителния недостиг на инвестиции в страната като основен риск за руския средносрочен икономически растеж.

Новите прогнози на Световната банка за Русия се базират на предположението, че международните петролни цени ще се възстановят много слабо след бруталния спад от средата на 2014 година насам, като банката очаква средна цена от 53 долара за барел през 2015 година и около 57 долара през 2016 година.

Според малко по-оптимистичен сценарий на банката средната цена на "черното злато" през настоящата година ще бъде около 65,5 долара за барел и около 68,7 долара за барел през 2016 година. В този случай Световната банка прогнозира спад на БВП на Русия с 2,9% през тази и с едва 0,1% през 2016 година.

Банката очаква западните санкции спрямо Москва с оглед руската роля в конфликта в Източна Украйна да останат в сила през 2015-а и през 2016 година. Но СБ посочи, че санкциите могат да имат дългосрочни вредни последици върху руската икономика дори след тяхното вдигане, визирайки аналогичен случай с Южна Африка, в който наложените санкции през 80-те години на миналия век доведоха до голям и траен спад на инвестициите в страната. В случая с Русия санкциите вероятно ще имат още по-голям негативен ефект с оглед съществуващия недостиг на инвестиции.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички