Сметната палата вече ще бъде в петчленен състав


Сметната палата вече ще бъде в петчленен състав
Снимка: БГНЕС

2039

Съставът на Сметната палата вече ще бъде петчленен. Той ще се състои от председател, двама заместник-председатели и двама членове. Това решиха депутатите с приемане на поправки в Закона за Сметната палата.

Първоначалният текст на внесените от четворната коалиция промени предвиждаше органът да стане тричленен, като изцяло се отмени колективното начало в него. По досега действащия закон институцията беше с девет членове. Между първо и второ четене обаче бяха внесени поправки от Менда Стоянова и нейни колеги от ГЕРБ, които предвиждат освен председател и двама заместници, да бъдат избрани и още двама членове на органа, припомня БГНЕС.

В тази поправка от опозицията в лицето на Мая Манолова видяха "модела на новата власт", който според нея е "коалиция 4+". Според Манолова целта на извършените промени е смяна на състава на сегашната Сметна палата и назначаването на друг орган, обслужващ персонал на четворната коалиция.

Манолова припомни и думите на вносителите, които първоначално са твърдели, че целта е Сметната палата да бъде едноличен орган, за да не се размива отговорността. Тя дори цитира думи на вносителите, че "колективната отговорност води до колективна безотговорност". "Сега, когато дебатите се изостриха и на четворната коалиция й стана ясно, че ще й трябва още подкрепа, се оказа, че ще бъде петчленна", каза Мая Манолова.

Според нея подкрепата и конфигурацията на управляващата коалиция ще стане ясна, когато се гласуват петимата членове на Сметната палата. "По Сметната палата ще ги познаете, това предстои", обяви депутатът от БСП.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички