Танева: Обвиненията на Нинова са отвратителни


Танева: Обвиненията на Нинова са отвратителни
Снимка: БГНЕС

2417

Да, думите на Корнелия Нинова звучат отвратително. Няма нищо вярно от това, което тя каза вчера (14 юни). Трябва да ползваме минимална експертиза, дори като четем писма, коментира земеделският министър Десислава Танева, която определи за филм изказванията на лидера на БСП.

1,1 млрд. лева са разплатени през 2015 година от Държавен фонд „Земеделие” и са възстановени от Европа. Остава много малко средства за възстановяване. Вчера платихме 56 млн. лева на земеделските производители – щеше ли да е възможно, ако програмата беше спряна, нападна Танева. Категорично е лъжа, че има 1,1 млрд. лева блокирани, подчерта министърът.

Земеделският министър посочи, че може да има корекции по ПРСР. Има санкции от малко над 650 000 лева, защото е отчетена грешка под 2% в осчетоводяването на плащанията. Такава санкция е имало и през 2010 година, каза Танева пред Нова телевизия. Земеделският министър посочи, че Франция и Италия също имат проблеми и липса на пълно уравняване на разплатените средства.

Има спрени проекти, има неразплатени проекти, обясни Танева, визирайки цитата от писмото на ЕК: "Грешките в обществените поръчки за неправилно и прозрачно отчетени и оказват влияние върху изчисленията, при което главна дирекция "Земеделие" смята, че резултатите от работата на сертифициращия орган не могат да бъдат използвани като основа за приключване на сметките на разплащателна агенция. Главна дирекция не би могла да получи достатъчно увереност за разходите, които са направени в съответствие с правилата на ЕС". Именно за процента на тези грешки Танева заяви, че са под 2%. Това са филми, абсолютно несериозно, коментира тя твърдението на Корнелия Нинова, че ще теглим външни заеми.

Ударът на Корнелия Нинова

"17 млрд. заеми ще продължават да растат, драги българи. Това ви е подаръка от правителството на Бойко Борисов - заеми и дългове, които ЕК няма да възстанови, защото има фирми, процедури, обръчи от фирми, приближени до правителството оползотворяват европейски средства не по предназначение”, каза вчера (14 юни) Корнелия Нинова. Тя допълни, че по ПРСР се подписват едни договори на ниски цени, след това се сключват анекси за нови допълнителни плащания. Плащат се пари за неизвършени дейности. Без процедура за обществена поръчка се предоговарят и дават на фирми, които са спечелили веднъж нови поръчки - куп нарушения, които водят до това, че парите няма да дойдат, ще ги плати националния бюджет, ще се вземе нов заем и ще го връщаме ние години наред, заяви Нинова. Тя обясни, че с разкриването на тези детайли не се цели да се удари по една фирма, а да се разкрие моделът, по който се разпределят тези средства, моделът по който се краде.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички