Танева: Заразено месо не е попадало в магазините


Танева: Заразено месо не е попадало в магазините
Снимка: БГНЕС

3109

Всички проби на месото от транжорна „Дари” за антракс са отрицателни, обяви областният управител на Варна Стоян Пасев след заседание на Кризисния щаб във връзката със съзадалата се ситуация и опасност от зараза с антракс.

„Цялото иззето количество месо и кайма от транжорната, в която е била разфасована болната от антракс крава е с отрицателни проби”, заяви Пасев, цитиран от "Фокус".

По думите му това означава, че рискът да има попаднала спора от антракс в търговските обекти по веригата е съвсем минимален.

Това потвърди и земеделският министър Десислава Танева. „Напълно установено беше, че месото от болното животно не е попадало в търговски обекти. Вземат се превантивни мерки срещу евентуален риск в обектите, които са употребявали продукти от съвсем здраво месо, което е доказано”, посочи тя.

Министърът допълни, че собственикът на транжорната е арестуван. „Транжорната е затворена и няма да бъде отворена. Собственикът й е арестуван. Той е част от веригата по това движение на нерегламентирано добитото месо. Собственикът също е нарушил закона, приемайки месо, без ветеринарни свидетелства. Когато тръгва да се разплита случаят след смъртта на фермера, той напълно отрича. От пробите, взети от повърхността на транжорната става ясно, че той лъже”, обясни Танева.

Тя разказа, че животното е заклано на 7 юли. „Начинът на установяване става след смъртта на фермера, който го е заколил. Фермерът е заклал болно животно. Частно практикуващия ветеринарен лекар не е бил извикан, че е имало болно животно. Няма и документация, в която фермерът уведомява ветеринарния лекар. В едно село едва ли има случай, в който в един двор да заболее животно и това да не се знае в цялото село. Заклали са го през нощта, предадено е на лица, абсолютно незаконно”, каза тя.

Според нея реакцията е била забавена, защото не изпълнено задължението и от фермера, и от ветеринарния доктор. „На всичкото отгоре вече установяването на това заболяване става по този начин. В момента на узнаването са предприети абсолютно всички мерки. Има дискомфорт в тези обекти, тъй като те по никакъв начин не са продавали и не им е доставяно месо от болното животно. Затворени са кухненсикте блокове на тези обекти за дезинфекция”, посочи тя.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички