Топката сега е в полето на Гърция, заяви Юнкер


Топката сега е в полето на Гърция, заяви Юнкер
Снимка: Getty Images/Guliver

2839

Гръцкото правителство трябва да направи предложения за реформи, за да реши своята дългова криза. Това заяви председателят на Европейската комисия Жанк-Клод Юнкер пред Европейския парламент.

"Топката сега е в полето на гръцкия кабинет", каза той, цитиран от Reuters.

Юнкер допълни още, че продължава да се противопоставя на тези, които искат Гърция да излезе от еврозоната, но също така разкритикува Атина за част от реториката им, в това число и обвиненията, че политиците от ЕС са "терористи".

"Моето желание е Grexit да бъде избегнат", каза още той пред парламента, цитиран от АФП. "Има такива хора в ЕС, които открито или по-друг начин, призовават за излизането на Гърция от еврозоната. Моят опит ми казва, че най-опростените варианти са и най-лошите решения", допълни той.

В своето първо изявление от референдума насам, Юнкер заяви, че ЕС ще продължи да работи за повторното започване на преговорите с Атина. В същото време обаче той призова гръцкият премиер Алексис Ципрас да даде ясно обяснение за това какво значи решението от допитването в неделя.

На 5 юли гръцките гласоподаватели отхвърлиха с решително мнозинство предложенията на кредиторите за реформи в замяна на нови средства за страната.

"Сега е време за тези със здрав разум, разсъдък и определено количество емоции да преговарят. Гръцката делегация напусна преговорите. Това не беше правилно, това беше сериозна грешка. Не можеш да си тръгнеш от преговори", каза той

В същото време Юнкер предупреди и че решение на проблема няма да се появи за една вечер. "Ако постигнем решение тази вечер, това ще бъде едно прекалено опростено решение", каза председателят като допълни, че "това, което ще правим тази вечер е да си говорим, да покажем толерантност и да възвърнем реда в тази ситуация".

Днес се трябва да се проведе среща на лидерите на страните от еврозоната като преди това има насрочен разговор и на финансовите министри от Еврогрупата.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички