В 23 обекта по морето може да има заразено с антракс месо


В 23 обекта по морето може да има заразено с антракс месо
Снимка: Getty Images / Guliver

3520

В 23 ресторанта, заведения и магазини по Черноморието може да са попаднали продукти със спори на антракс. Това стана ясно на среднощно заседание на кризисния щаб във Варна, предаде БТВ.

Четирима души са задържани заради разпространението на заразата. Два ресторанта във Варна, 6 на Златни пясъци и Кабакум, два хотела, бистро, заведения за бързо хранене, месарница във Варна, два обекта в Кранево и ресторант в Бяла. Всички те ще бъдат затворени.

Тези обекти са купували продукти и месо от транжорна „Дари”. Припомняме, че вече не става въпрос само за телешко, но и за свинско месо. По повърхностите в транжорната са открити спори на заразата.

Сигналът за заразената крава е подаден чак 10 дни, след като тя е била заклана на 7 юли. Забавянето в реакцията се дължи на първоначалните данни, че в цеха не е постъпвало месо от заразената крава. Това показа проверката по документи на Агенцията за безопасност на храните и обясненията на собственика.

„От всички 26 души, консумирали пряко заразено месо, няма нито един заразен - с това искаме да обясним да не се всява паника, че рискът за заболеваемост е изключително, изключително нисък”, коментира Иван Портних кмет на Варна.

На всички засегнати ресторанти, заведения и магазини ще бъдат залепени съобщения, за да бъдат информирани хората и да вземат мерки, в случай на нужда. Не може да се гарантира, че термичната обработка унищожава изцяло спорите на антракс.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички