Във Великобритания се разгръща нова мащабна кампания анти-ЕС


Във Великобритания се разгръща нова мащабна кампания анти-ЕС
Снимка: Gettyimages

4649

Трима от най-големите политически донори във Великобритания ще финансират нова кампания за излизането на страната от ЕС. Кампанията трябва да стартира днес (9 октомври), предаде БГНЕС.

Питър Крюдас, който даде на торите над 1,2 млн. паунда (1,6 млн. евро), ще се присъедини към най-големия индивидуален дарител на Лейбъристката партия Джон Милс и Стюярт Уийлър, който спонсорира антиевропейската ЮКИП, като благодетели на многопартийната кампания „Гласувай за напускане“ (Vote Leave) , съобщава британският в. „Индипендънт“. Общото състояние на бизнесмените е оценено на над 1 млрд. паунда (1,3 млрд. евро), а тримата досега са дарили за политически каузи общо 3 млн. паунда.

Източници от кампанията споделят, че очакват да съберат най-малко 13 млн. паунда (близо 18 млн. евро) за своята кауза. Това е повече от разрешените от закона 7 млн. паунда, които могат да бъдат похарчени в периода на официалната предизборна кампания.

Началото на втората антиевропейска кампания във Великобритания идва на фона на растящо притеснение в лагера на проевропейските защитници, които са изправени пред все по трудната задача да убедят нерешилите британци да подкрепят оставането на страната в ЕС. Според социологическо проучване от миналия месец кампанията за оставането в Съюза води само с 3% пред тези, които са против. В същото време друго проучване показа, че нерешилите гласоподаватели клонят много повече към идеята за излизане от ЕС.

Данни от последното проучване на агенция ICM за кампанията „Гласувай за напускане“, публикувано днес, показва, че 54% от британците предпочитат излизане от ЕС или просто не харесват съюза, но ще гласуват за оставането на Лондон в него заради притеснения от промяната в стандарта на живот.

За разлика от подкрепената от ЮКИП първа кампания за излизане „Напусни ЕС“ (Leave.Eu), сегашната, освен че е има подкрепата на депутати от Лейбъристката и Консервативната партия, както и евроскептици от ЮКИП, няма да се фокусира посланията си върху имиграцията.

„Всички проучвания, с които разполагаме, показват, че хората против имиграцията така или иначе ще гласуват за излизане от ЕС“, заяви източник от кампанията.

Още от ЕС в развитие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички