Юнкер за Гърция: Европа не е искала по-ниски заплати и пенсии за Гърция


Юнкер за Гърция: Европа не е искала по-ниски заплати и пенсии за Гърция
Снимка: Getty Image/Guliver

3893

Искам в еврозоната да останат 19 страни-членки на ЕС, както и членовете на еврозоната да се увеличават. За мен излизането на Гърция от еврозоната никога не е било на дневен ред, но това не означава, че винаги ще се съгласяваме с всичко, което иска Атина. Това изрично подчерта председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер в специално обръщение на тема „Гърция”.

Моята цел е да имаме Европа, в която няма конфликт между национални интереси, а взаимно уважение. Няма нито една демократична държава в Европа, която да е над другите. Не може една страна да бъде обърната срещу останалите 18 в еврозоната, подчерта Юнкер. Не може да се забравя какви кредити е получила Гърция от останалите 18 членове в еврозоната, добави категорично той.

Предложенията на кредиторите

Отчетохме основните искания от страна на новото правителство в Гърция в новия пакет от мерки, които предлагаме. В пакета не се предвижда намаляване на заплатите, както и на пенсиите. Предлагаше се да се преразгледат тарифите за заплатите за публичния сектор, а в частния да има предоговаряне на колективните трудови договори според най-добрите европейски практики. Мерките ще допринесат за максимално прозрачна администрация, заяви Юнкер. Той каза, че всъщност Европа повече се е борила за социална справедливост за гръцкия народ, отколкото „Сириза”. Той даде пример – в новото предложение на кредиторите се изискват 12 млрд. евро по-малко орязване на разходите, отколкото при предишния пакет.

По отношение на пенсиите Юнкер каза, че Европа е искала да се махнат стимулите за ранно пенсиониране. Предложена е била нова система за гарантиран минимален доход. Поискахме по-ниски разходи за отбрана в Гърция – това не засяга доходите на гърците, заяви Юнкер. Искахме да се махне облекченият данъчен режим за корабните магнати в Гърция, продължи да изброява председателят на ЕК. Искахме и една независима данъчна администрация в Гърция – това е нещо нормално, това е правило във всички държави-членки, следва и в Гърция да е така, посочи Юнкер.

Защо в Гърция цената на тока е една от най-високите – защото няма конкуренция и не се спира практиката на облагодетелстване на определени икономически и социални групи. Защо не се събират данъците – защото редица правителства подкопаха възможността това да става, счита люксембургският политик.

В петък (26 юни) европейската страна е предложила 13% ДДС за хотелиерския бранш в Гърция, а не да е 23%, каза още Юнкер. Преместихме планини, а в последния момент гръцките власти затвориха вратата, обясни Юнкер. И добави, че сега не може да говори за ново споразумение.

КОЙ е виновен?

Председателят на ЕК определи настроението си като „тъжно”. Ставаме свидетели на тактически и популистки игрички – в петък (26 юни) и събота (27 юни), заяви Юнкер. Чувствам се донякъде предаден заради усилената ми и на моите колеги работа. Слуховете надделяха в случая, смята бившият люксембургски премиер. Той счита, че несъгласията бяха драматизирани и затова не е постигнато съгласие. Не сме отправяли ултиматум към Атина, категорично подчерта Юнкер, като попита „КОЙ” е правил обратното? Всички недомлъвки накараха хората да се притесняват, добави той. И каза още, че гърците често са сменяли лицата, които са преговаряли, докато от страна на Европа такова нещо не е имало.

Според Юнкер ходът на „Сириза” с обявяването на референдум е провалил преговорите. Гръцките граждани бяха призовани да гласуват тази неделя (5 юли), без да знаят какъв е залогът, каза люксембургският политик. Той изтъкна неколкократно, че всички европейски преговарящи са направили всичко по силите си за съгласие.

Ирландия, Португалия, Испания, Кипър, Латвия – всички те минаха през тежки моменти и платиха много висока политическа цена, но след трудните им решения се виждат положителни елементи, подчерта Юнкер. Отговорността трябва да е приоритет, не индивидуалността. Страната, а не на партията, каза Юнкер.

Аз съм на страната на гръцкия народ – гърците са европейски граждани. Трябва да отчитаме социалната справедливост и добре знам какво преживяват гърците, увери Юнкер. Той поиска от „Сириза” да обясни добре на гръцките гласоподаватели какъв е залогът, да се чуе цялата истина, за да могат гърците да изберат. Гърция трябва да знае, че от наша страна вратата е отворена, завърши Юнкер.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички