Забавяне на икономическия растеж през 2016 г. очакват от БАН


Забавяне на икономическия растеж през 2016 г. очакват от БАН
Снимка: iStock/Guliver

3737

Икономическият растеж през 2016 г. ще падне до 2%. Причините са бавното стартиране на европейските програми и това, че износът няма да бъде двигател на икономиката. Това сочи анализ на Института за икономически изследвания при БАН, представен днес.

"С износа се очертава по-дългосрочен проблем. Ако навремето имахме какво да изнасяме, а нямахме пазари, сега е обратното - нямаме какво толкова да експортираме. Това означава, че няма да можем да разчитаме на износа като на локомотив", коментира доц. д-р Виктор Йоцов.

По думите му миграционният натиск има негативно влияние върху икономиката ни, но не и сериозни макроикономически последици към момента. Във външната среда проблемите са забавянето на глобалния растеж на БВП, поевтиняването на някои основни стоки, които България традиционно изнася, както и изчерпване на ефектите от политиката на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Според данните в доклада износът през миналата година е бил рекорден. Той е 29 млрд. евро, което с 1 млрд. евро повече в сравнение с 2014 г. Увеличението се дължи на ниските цени на петрола и лекото оживление в еврозоната. Запазва се преобладаващият експорт на суровини, като най-голям дял имат цветните метали и техните руди. Вносът също бележи повишение.

Според доц. Йоцов третата поредна актуализация на бюджета миналата година е притеснителна, тъй като не е била наложена от конкретна причина като например смяна на правителство и се е извършила някак тихомълком.

Сред предизвикателствата пред бюджета са ниската степен на преразпределение на БВП от държавата, ограничените разходи, нблагоприятното съотношение между преки и косвени данъци. Има подобрение при събираемостта, но все още сме далече от максимума. 

"България е първа в Европа по разходи за службите, МВР и т.н. А ефективността е доста спорна - не сме забелязали драстично намаляване на престъпността или корупцията", коментира доц. Йоцов.

Външен дълг и банков сектор

Очаква се през 2016 г. тенденциите при външния дълг да продължат. Цената на финансирането на външния дълг ще се повиши. Далеч сме от сценария за дългова спирала, но имаме проблеми с прахосничеството и прозрачността на правителствената политика, смятат експертите.

"Придържането към сегашната политика по външния дълг, характеризираща се с липса на адекватни цели за дългосрочно развитие и ниска прозрачност на използване на акумулирания публичен ресурс, постепенно ще доведе българската икономика до състояние, в което дългът ще стане неконтролируем, а неговото обслужване - невъзможно", заяви финансистът доц. Григор Сарийски

Спестяванията няма да продължат да нарастват, смятат още от БАН. Към края на годината те ще бъдат на нива, близки до тези от началото. За кредитирането се очаква нулева година, не на последно място заради засилването на кредитния туризъм - банките се опитват да "откраднат" клиентите си едни от други. Понижените лихви по депозитите няма да доведат до поевтиняване и на кредитите. Нивото на лошите кредити ще продължи да бъде високо. Ще се засили процесът на консолидация и поради това - натискът върху малките банки.

Пазар на труда

Най-оптимистичните данни са именно в тази сфера. Заетостта бележи увеличение, а безработицата - рязък спад през 2015 г. Ръстът на заетостта се дължи изцяло на частния сектор, държавата няма никакъв принос. Ръст има във всички сектори без селското стопанство. Високото образование продължава да е по-сигурна гаранция за намиране на работа. При лицата с ниско образование се наблюдава по-голям проблем.

През 2016 - 2018 г. се очаква заетостта да продължи да нараства, а безработицата да продължи да намалява, но не с такива темпове, тъй като ще бъде все по-трудно да се слезе под постигнатите нива. През тази година стойността на безработицата ще бъде 8,4%, а през следващите две ще слезе под 8 на сто.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички