Защо след 25 години никой няма да притежава кола


Защо след 25 години никой няма да притежава кола
Снимка: Thinkstock

3576

След няколко кратки десетилетия притежаването на автомобил ще бъде нещо като притежаването на кон в днешно време – по-скоро за удоволствие и като хоби, отколкото с реално транспортно предназначение.

Технологии като самоуправляващите се коли в комбинация с услуги като Uber ще унищожат необходимостта човек да притежава собствен автомобил. Това ще се случи в следващите 35 до 30 години, твърди Джамаис Касио от Института за етика и развиващи се технологии пред Business Insider.

Ще се промени начинът, по който възприемаме автомобилите. „Ще гледаме на тях, както сега гледаме на конете – с някаква романтична, носталгична нотка, а не като средство, което ни е нужно за придвижване“, смята Касио.

Макар сега да ни изглежда немислимо да се разделим с колите си, в дългосрочен план замяната на собственост с използване на услуги ще изглежда по-смислена. Според Касио това е така поради простата причина, че самоуправляващите са автомобили са по-удобни.

„Транспортните услуги ще бъдат индивидуализирани, без да бъдат персонализирани. Те ще бъдат инструмент, който винаги ще бъде на минути разстояние и ще се ползва толкова често, че никой няма да се замисля за това“, казва експертът.

Според доклад на Lux Research пазарът на самоуправляващи се автомобили ще достигне невероятните 87 млрд.долара през 2030 г. Това обяснява защо не само гиганти като Google и Uber, а и почти всички производители на коли вече разработват технологията.

Според Касио обаче този вид автомобили в бъдеще ще се използва само в градовете, докато пътуването от едно населено място до друго ще се осъществява чрез още по-модерни влакове-стрела.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички