Земеделците няма да бъдат задължени да монтират нивомери на подвижните резервоари


Земеделците няма да бъдат задължени да монтират нивомери на подвижните резервоари
Снимка: Gettyimages

2229

Фермерите няма да бъдат задължени да монтират нивомери на съдовете за течни горива, които използват за собствени нужди. Това е записано в проект на наредба, публикувана на сайта на Министерството на финансите. Изключението ще важи обаче само за резервоари, които не са стационарни.

За да се освободят от задължението от инсталиране на нивомерни системи и фискални устройства от съдовете за зареждане на течни горива, собствениците им трябва да имат регистрация като земеделски производителите и да докажат, че горивата са за собствени нужди. Съдовете за течни горива трябва да са подвижни - т.е. да не са цистерни или бензинови колонки, инсталирани на определено място, съобщава националното радио.

През лятото зърнопроизводителите излязоха на протест, като зареждаха тежката селскостопанска техника на обикновени бензиностанции. Те възнамеряваха да направят още един протест през октомври, но получиха обещание за решение на проблема.

Предлаганата промяна реално представлява изключение от правилото, тъй като останалите собственици на т.нар. "ведомствени бензиностанции" трябва да имат уреди за отчитане на нивото на горивата и евентуално фискални устройства, ако продават горива.

В началото на годината финансовото министерство излезе с анализ, че хазната губи над 1 млрд. лева годишно от нерегламентирани доставки и продажби на течни горива. В страната има регистрирани малко над 3 000 бензиностанции, а обектите за зареждане на горива за собствени нужди са над 30 000.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички