МОСВ ще се консултира със Световната банка за качеството на въздуха


МОСВ ще се консултира със Световната банка за качеството на въздуха
Снимка: Getty Images / Guliver

2391

Представителят на Световната банка за България, Чешката република и Словакия, Тони Томпсън и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева подписаха две споразумения за предоставяне на аналитични и консултантски услуги, които ще бъдат финансирани по Оперативни програми „Околна среда“ и „Добро управление“ на Европейския съюз. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Банката ще окаже консултантска подкрепа на МОСВ в управлението на качеството на въздуха. Тя ще съдейства и за разработване на национална програма за качеството на атмосферния въздух и национална програма за намаляване на общите годишни емисии и серен диоксид, азотни оксиди, летливи органични съединения, фини прахови частици и амоняк в атмосферния въздух.

Това ще подпомогне усилията на страната ни за постигане на целите, свързани с вредните емисиите в атмосферата, в контекста на пакета от политики на Европейския съюз (ЕС).

В рамките на второто споразумение в областта на справянето с рисковете от климатичните промени, Световната банка ще направи оценка на макроикономическите последици от изменението на климата в България. Очаква се констатациите на специалистите да допринесат за изготвянето на Националната стратегия на България за адаптация към изменението на климата и Плана за действие.

„Подписахме много важни споразумения, фокусирани около ключови приоритети на Министерството. Ще продължим да разчитаме на подкрепата на Световната банка с експертиза и ноу-хау“, каза министър Василева.

„Опазването на околната среда и защитата на природните богатства на България е ключова цел в новата Рамка за партньорство за България, одобрена от Борда на изпълнителните директори през май тази година,“ заяви от своя страна Тони Томпсън.

„Радваме се, че сме в състояние да подкрепим българското правителство с глобалните познания на Световната банка и да предложим идеи за това как природните ресурси да се използват по устойчив начин за благото на всички българи“, допълни той.

Основен проблем за България от гледна точка на постигането и поддържането на добро качество на атмосферния въздух в населените места е завишеното ниво на фини прахови частици. Главните причини за това са битовото отопление през зимния сезон (използването на нискокачествени въглища, брикети и дърва, както и на стари и неефективни горивни устройства) и градският транспорт (остарял автомобилен парк).

С промяна в Закона за чистотата на атмосферния въздух се дава възможност за прилагане на допълнителни мерки от страна на общините за подобряване на качеството на въздуха – създаване на зони за ниски емисии на вредни вещества, ограничаване на употребата на определени горива, ограничаване движението на превозни средства.

С финансиране по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 ще бъде извършен преглед на сега действащите общински програми за качеството на въздуха. Целта е да бъдат подпомогнати местните власти при анализа на текущото положение и избора на адекватни мерки.

В областта на климата България активно участва в преговорния процес и ще подкрепи бързата ратификация на Споразумението от Париж на Извънредното заседание на Съвета на министрите на околната среда, което ще се проведе на 30 септември 2016 г. в Брюксел. Страната ни ще се присъедини към Парижкото споразумение, когато приключи националната процедура по ратификация от страна на Европейския съюз.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички