МВФ не промени прогнозите си за 2017 г., но предупреди за рискове


МВФ не промени прогнозите си за 2017 г., но предупреди за рискове
Снимка: Getty Images

3808

Международният валутен фонд (МВФ) запази непроменени световните си икономически прогнози за следващата 2017 г., но призова правителствата да предприемат действия срещу съществуващите заплахи на забавения икономически растеж и протекционизма. Това предаде БГНЕС.

Според фонда световната производителност се очаква да нарасне до края на тази година до 3,1% преди да стигне 3,4% през 2017 г. - данни, които остават непроменени от юли месец насам.

Въпреки това МВФ понижи прогнозите си за растежа на обема на световната търговия и за производителността на напредналите икономики с аргумента, че перспективите за богатите държави са се влошили през тази година.

„От съществена важност е да бъдат защитени перспективите за увеличаващо се търговско обединение“, заяви главният икономист на МВФ Маурис Обстфелт.

САЩ и еврозоната

Фондът намали значително прогнозите си за растеж на САЩ, но повиши тези на Япония и еврозоната.

Според МВФ причина за влошените прогнози за САЩ е, че страната е загубила част от импулса, който закотви глобалния растеж през последните няколко години. Предвижда се американската икономика да нарасне с 1,6% тази година, което е значително по-малко от юлските прогнози за 2,2%.

В същото време обаче МВФ увеличи прогнозите за еврозоната, но не и без предупреждение за възможните последици от Брекзит и вредите на ниската инфлация. Последната прогноза е за растеж от 1,7% през 2016 г., което представлява нарастване в сравнение с предишните прогнози за 1,6%.

Покачване има и на стойностите за следващата година – от 1,4% през юли до 1,5% сега.

Възстановяване в Русия

МВФ очаква свиването на икономиката в Русия и Бразилия да приключи, връщайки положителните стойности на растежа през следващата година съответно до 1,1% и 0,5%.

По отношение на инфлацията в Русия фондът очаква през 2016 г. тя да бъде 5,9%, а през 2017 г. - 4,9%. Това е значително подобрение в сравнение с юлските показатели, които бяха съответно 6,6% и 5,2%.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички