Националният иновационен фонд стартира разяснителна кампания


Националният иновационен фонд стартира разяснителна кампания
Снимка: БГНЕС

2191

Именно стартиращите компании утре ще бъдат големите компании, които ще бъдат носители на новото и на прогреса в българската икономика. Това каза изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев пред националното радио.

Изказването е по повод започващата разяснителна кампания за финансиране на научни проекти от Националния иновационен фонд към Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия. Фондът представя днес условията за кандидатстване по осмата конкурсна сесия.

"Проектите трябва да бъдат в 4 основни категории: Мехатроника и чисти технологии, информационни и комуникационни технологии и информатика, индустрия за здравословен живот и биотехнологии; нови технологии в креативните и рекреативните технологии", уточни Янев.

На този етап са предвидени 5 000 000 лева. Няма да бъдат субсидирани проекти, които получават финансиране по линия на европейските фондове. Възможно е да се финансират научни проекти, ако иновациите имат реално приложение в производството. Всеки проект ще трябва да завърши с работещ прототип.

Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ за научноизследователски развойни проекти е до 500 000 лв. Средствата, които фондът предоставя са изцяло национални, които се отпускат като помощ, съгласно Закона за държавните помощи, обяви зам.-министър Везиева.

Интензитетът на помощта е до 80% от направените разходи по проекта, като в тях се включват подпомагане на индустриални изследвания/експериментално развитие, както и процентно подпомагане в зависимост от това, дали кандидатът е малко или средно предприятие, както и допълнително подпомагане за съвместно сътрудничество.

Интензитетът на помощта, изчислен на основата на допустимите разходи по проекта, не трябва да надвишава: 50% - за индустриални научни изследвания и 25% - за експериментално развитие. Интензитетите на помощта за индустриални научни изследвания и експериментално развитие могат да бъдат увеличени с 10% за средни предприятия; 20% за малки предприятия и 15% при наличието на ефективно сътрудничество с организация за научни изследвания и разпространение на знания и/или друго предприятие. Максималният интензитет на помощта е 80% от допустимите разходи.

Срокът за изпълнението на проекта е 18 месеца. В предишните сесии беше 36 месеца, но, тъй като животът, в глобален мащаб, стана доста динамичен, а особено в иновациите и технологиите нещата се развиват много скоростно, считаме, че в рамките на 18 месеца би могла да бъде разработена такава иновация.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички