Над половин милион туристи са посетили София за първите 7 месеца на годината


Над половин милион туристи са посетили София за първите 7 месеца на годината
Снимка:

2980

За първите 7 месеца столицата ни е посрещнала почти 553 000 туристи. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на Първата среща на кметовете от страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и инициативата на правителството на Китай 16+1, която се провежда под надслов "София - пресечна точка на нови възможности" в София Тех Парк, предаде "Фокус".

Тя посочи, че според данните на световния туристически барометър през изминалата година са регистрирани общо над 144 милиона посещения на чуждестранни туристи в държавите, включени в инициативата. Министър Ангелкова посочи, че приходите от тези посещения са около 162 млрд. долара. "През миналата година София е била посетена от близо 916 000 туристи, като секторът е донесъл на града 116 млн. лв. само от нощувки. С още по-добри темпове започва и 2016 г. За първите 7 месеца столицата ни е посрещнала почти 553 000 туристи, което е над 8.6%", обясни тя. Министърът подчерта, че 2016 г. се очертава рекордна за българския туризъм, като за първите 7 месеца страната ни е посетена от над 405 млн. чуждестранни туристи.

Ангелкова посочи, че вече са готови туристическите карти, които ще улесняват туристите да откриват знакови обекти във всеки регион. По думите ѝ тази форма може да бъде пренесена и над национално ниво за показване на съвместни маршрути и дестинации.

Освен това министърът коментира, че конгресни и фестивални форуми имат голяма добавена стойност за столиците в инициативата, като това е повод да се привлече допълнително внимание на туристите. "В тази връзка искам да ви информирам, че в края на тази година градът ще бъде домакин на Първия международен конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм, който организираме заедно със Световната организация по туризъм и на който ще поканим всички министри на туризма от страните членки на организацията. На форума ще можем да обсъдим възможности за партньорство в тази сфера и ще представим потенциала на България като страна на хилядолетна история и култура - предпоставка за устойчиво развитие на целогодишен масов и специализиран туризъм", добави Ангелкова.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички